borstreconstructie lipofilling

BORSTRECONSTRUCTIE MET LIPOFILLING

Een borstreconstructie met lipofilling verdient de nodige aandacht. De chirurg voert een liposuctie uit, verwerkt en zuivert het bekomen vetweefsel en injecteert het dan om de borst te reconstrueren. Lipofilling heeft als nadeel dat geen grote hoeveelheden vet kunnen geïnjecteerd worden. Men dient de borst “laagje per laagje” op te bouwen. Dit is de reden waarom verscheidene sessies nodig zijn en waarom lipofilling kan aangewezen zijn om kleine borstvolumes te reconstrueren.

Men kan bovendien niet zomaar vet injecteren op de plaats waar de borstklier is verwijderd. Het vet moet een “verankerplaats” hebben om te kunnen ingroeien.

IMG_7490_edited

WAT IS DE UITDAGING?

HOE GAAT MEN TE WERK?

De borst moet laagje per laagje opgebouwd worden. Het vet moeten kunnen ingroeien op een gezonde voedingsbodem. Er wordt een expander geplaatst op de plaats waar vroeger de borstklier zat. Deze expander zal de huid open houden (of open trekken indien de borst vroeger verwijderd werd) en er zal zich een kapsel vormen rond de expander. In dit kapsel (littekenvorming) zullen kleine bloedvaatjes zich ontwikkelen. De concentratie aan bloedvaatjes is maximaal 8 weken na het plaatsen van de expander. Op dat moment kan vet geïnjecteerd worden tussen dit kapsel en de huid. In eenzelfde tijd wordt wat volume van de expander verwijderd. Het verwijderde volume van de expander wordt als het ware vervangen door eenzelfde volume vetweefsel. Op die manier wordt de borst opgebouwd van “buiten naar binnen”. Er wordt een interval van 3 maanden gerespecteerd tussen iedere sessie om het vet te laten ingroeien.

download hier onze publicatie in JPRAS over borstreconstructie met lipofilling

download hier onze publicatie in UZ Letters over borstreconstructie met lipofilling

De grote uitdaging is dus om met vloeibaar materiaal (het weggezogen vetweefsel) een vast structuur terug op te bouwen (de borst). De borst heeft immers een welgedefinieerde 3D structuur met specifieke projectie en natuurlijke contouren. Onderstaand schema stelt de procedure zeer eenvoudig voor maar schetst mooi hoe groot de uitdaging is. Met vloeibaar materiaal terug een vaste structuur reconstrueren is geen sinecure.

EEN VOORBEELD TER VERDUIDELIJKING

Borstamputatie gehad in het verleden links. Om de borst te reconstrueren heeft men huid en volume nodig. De eerste stap is de huid te expanderen (uit te rekken) met een expander. Dit is een “ballon” die op de raadpleging aangeprikt wordt en opgevuld wordt met steriel water. Op die manier gaat men in verschillende stappen de huid expanderen.

De expander wordt op regelmatige tijdstippen aangeprikt en gevuld met steriel water. De huid rond de expander zal open rekken en er ontstaat een huidenveloppe. Dit gebeurt op de raadpleging om de twee weken tot voldoende expansie bereikt is. Normaal duurt dit een 8-tal weken.

Na voldoende expansie bereikt te hebben zal men beginnen met de lipofilling. Het vetweefsel wordt geïnjecteerd onder de huid. Men zal een deel van het volume van de expander verwijderen en volume toevoegen onder de huid door vet te injecteren. De borst wordt als het ware van buiten naar binnen toe opgebouwd.