borstreconstructie LUMBAR flap

LUMBAR FLAP BORSTRECONSTRUCTIE

De LUMBAR flap bestaat uit huid- en vetweefsel genomen uit de lage rugregio. Het is een alternatief voor de DIEP flap indien onvoldoende buikweefsel aanwezig of indien zich littekens bevinden ter hoogte van de buikwand waardoor de DIEP flap niet mogelijk is. De LUMBAR flap is een redelijk recente techniek waarbij vetweefsel van goede kwaliteit kan genomen worden om de borst te reconstrueren (love handle regio). De LUMBAR flap is technisch wat moeilijker maar er werd een ruime ervaring opgedaan met deze flap op onze dienst. Bij de LUMBAR dient een extra stukje bloedvat genomen te worden ter hoogte van de lies of bovenbeen om de vaatsteel te verlengen en de ingreep technisch vlotter te laten verlopen. Ook hier komt microchirurgie aan te pas.

lumbar

De LUMBAR flap wordt genomen ter hoogte van de “love handle” regio laag op de rug. Het vetweefsel alhier is van goede kwaliteit waardoor de borst zeer mooi kan gemodelleerd worden en een mooie projectie heeft.

VOOR DE INGREEP

Voor de ingreep zal bekeken worden of u voldoende weefsel heeft ter hoogte van de “love handle” regio laag op de rug om uw oorspronkelijk borstvolume te herstellen. Indien men radiotherapie gehad heeft dient men minstens 6 maanden te wachten vooraleer de reconstructie met eigen weefsel uit te voeren. De chirurg zal u onderzoeken en nagaan of er littekens van vorige ingrepen zijn (liposuctie, wervelkolom) ter hoogte van de rugregio. Deze kunnen mogelijks een invloed hebben op de doorbloeding van de weefsels.

Een angioCT scan onderzoek zal plaats vinden om de bloedvaten in kaart te brengen. Op die manier kent de chirurg de plaats van de bloedvaten, of ze van goede kwaliteit zijn en waar ze precies verlopen.

Het angioCT onderzoek toont goede perforanten (de bloedvaten nodig voor de flap) (witte pijl). Bemerk hoe het weefsel ter hoogte van de love handle regio (gele pijl) dikker is in vergelijking met de buikwand (blauwe pijl). Hier werd gekozen voor deze flap omdat er te weinig weefsel voorhanden is voor een DIEP flap.

RISICO'S & COMPLICATIES

  • afsterven van de LUMBAR flap door klontervorming in de bloedvaten (1%), meestal owv verkalkte bloedvaten, stollingsstoornissen, technisch moeilijk, …
  • gedeeltelijk afsterven van de LUMBAR flap (vetnecrosis) omwille van slechte doorbloeding (anatomisch probleem) komt zeer zelden voor gezien de goede bloedvoorziening
  • wondinfectie ter hoogte van lage rug of borst (groter bij zwaarlijvige patiënten en rokers)
  • spanning ter hoogte van de wondnaad (men zal steeds weefsel verwijderen zodoende dat er geen spanning komt op de wondnaad)
  • voosheid ter hoogte van de rug die geleidelijk kan wegtrekken
  • roken dient gestopt te worden drie maanden voor de ingreep (roken is nefast voor de microchirurgische reconstructie)
  • de ingreep dient uitgevoerd te worden door een team dat vertrouwd is met deze techniek; het is technisch een moeilijker ingreep dewelke een zekere expertise vereist

LITTEKEN

Door eigen weefsel te gebruiken voor de borstreconstructie gaat men onvermijdelijk een litteken plaatsen elders in het lichaam op een voorheen “gezonde” plaats. Bedoeling is uiteraard om ter hoogte van deze plaats zo weinig mogelijk last te veroorzaken. Niet alleen de spieren worden intact gelaten maar er wordt eveneens op gelet om dit litteken op een zo esthetisch mogelijk manier af te werken. Het litteken na een LUMBAR flap bevindt zich ter hoogte van de lage rug. Na de ingreep dient soms vocht aangeprikt te worden ter hoogte van de  rug omdat zich hier makkelijker vocht opstapelt.

Het litteken na een LUMBAR flap bevindt zich laag op de rug. Op deze foto ziet u een patiënte die een beiderzijdse borstreconstructie dient te ondergaan met een LUMBAR flap. Er werd reeds een borstreconstructie uitgevoerd met een LUMBAR flap 6 weken geleden; U ziet het 6 weken oude litteken. Heden is zij gepland voor de andere borstreconstructie; de flap werd afgetekend in staande positie en neemt de “love handle” regio mee.

Het litteken na een LUMBAR flap bevindt zich laag op de rug. Op deze foto ziet u een patiënte die een beiderzijdse borstreconstructie onderging met een LUMBAR flap. U ziet de littekens 2 jaar na de ingreep.