borstreconstructie SGAP flap

SGAP FLAP BORSTRECONSTRUCTIE

De SGAP flap wordt genomen uit de bilregio. SGAP staat voor Superior Gluteal Artery Perforator flap; de benaming van het bloedvat dewelke deze weefselflap van bloed voorziet. Het litteken van de SGAP flap loopt schuin over de bil. Bij het verwijderen van de SGAP flap worden de bilspieren intact gelaten. Technisch is de SGAP flap moeilijker dan de DIEP flap. De SGAP flap heeft ook een korte vaatsteel waardoor altijd een extra stukje bloedvat wordt aangehecht; dit wordt genomen uit de liesstreek of bovenbeen.

Het vetweefsel ter hoogte van de bil is wat stugger in vergelijking met de DIEP flap of LUMBAR flap.

sgap

De SGAP flap wordt genomen uit de bilregio. Het litteken wordt op een zo esthetisch mogelijke manier geplaatst zodanig dat het bedekt wordt door ondergoed. Het loopt schuin over de bil en niet horizontaal. Een horizontaal litteken is merkbaar en veroorzaakt een contour misvorming van de bil. Een schuin oplopend litteken zal de bil ook liften.

VOOR DE INGREEP

Voor de ingreep zal bekeken worden of u voldoende weefsel heeft ter hoogte van de bilregio om uw oorspronkelijk borstvolume te herstellen. Indien men radiotherapie gehad heeft dient men minstens 6 maanden te wachten vooraleer de reconstructie met eigen weefsel uit te voeren.

Een angioCT scan onderzoek zal plaats vinden van de bilregio om de bloedvaten in kaart te brengen. Op die manier kent de chirurg de plaats van de bloedvaten, of ze van goede kwaliteit zijn en waar ze precies verlopen.

Men een angio CT scan onderzoek kan de chirurg achterhalen waar de beste bloedvaten lopen. Dankzij dit onderzoek kan de operatieduur verminderd worden.

RISICO'S & COMPLICATIES

  • afsterven van de SGAP flap door klontervorming in de bloedvaten, meestal owv verkalkte bloedvaten, stollingsstoornissen, technisch moeilijk, korte vaatsteel.
  • gedeeltelijk afsterven van de SGAP flap (vetnecrosis) omwille van slechte doorbloeding (anatomisch probleem)
  • wondinfectie ter hoogte van bil of borst (groter bij zwaarlijvige patiënten)
  • voosheid ter hoogte van de bil die geleidelijk kan wegtrekken
  • roken dient gestopt te worden drie maanden voor de ingreep (roken is nefast voor de microchirurgische reconstructie)
  • een extra stukje bloedvat dient elders genomen te worden om de vaatsteel te verlengen

LITTEKEN

Door eigen weefsel te gebruiken voor de borstreconstructie gaat men onvermijdelijk een litteken plaatsen elders in het lichaam op een voorheen “gezonde” plaats. Bedoeling is uiteraard om ter hoogte van deze plaats zo weinig mogelijk last te veroorzaken. Niet alleen de spieren worden intact gelaten maar er wordt eveneens op gelet om dit litteken op een zo esthetisch mogelijk manier af te werken.

Het litteken na een SGAP flap borstreconstructie bevindt zich ter hoogte van de bil. In het begin na de ingreep kan men een trekkerig gevoel ervaren ter hoogte van het litteken. De komende maanden zal dit versoepelen.