borstreconstructie DIEP flap

DIEP FLAP BORSTRECONSTRUCTIE

De DIEP flap (Deep Inferior Epigastric Artery Perforator flap) bestaat uit huid- en vetweefsel uit de buik. De  buikspieren worden intact gelaten. Hierdoor treedt geen buikwandverzwakking op. Ook de bezenuwing van de spieren blijft intact.

VOOR DE INGREEP

Voldoende buikweefsel moet voorhanden zijn om uw borstvolume te herstellen. Na radiotherapie wacht men minstens 6 maanden vooraleer de reconstructie uit te voeren. Littekens ter hoogte van de buik kunnen de ingreep bemoeilijken maar dit wordt individueel bekeken.

Een angioCT scan onderzoek van de buikwand zal de bloedvaten in kaart te brengen waardoor de locatie, kwaliteit en verloop gekend is.

Men een angio CT scan onderzoek kan de chirurg achterhalen waar de beste bloedvaten lopen. Dankzij dit onderzoek kan de operatieduur verminderd worden.

DUUR VAN DE INGREEP

uni- of bilateraal

De duur van de operatie hangt af van:

 • technische moeilijkheidsgraad (vroegere borstingrepen)
 • anatomische variaties (kleine bloedvaten of afwijkend verloop)
 • éénzijdige of beiderzijdse reconstructie
 • zwaarlijvigheid
 • vroegere littekens buikregio
 • bestraling van de borstkas
 • dient de borst nog verwijderd te worden op moment van reconstructie?

Gemiddeld duurt een éénzijdige reconstructie 4 à 5 uren. Een beiderzijdse reconstructie duurt gemiddeld 8 uren.

RISICO'S & COMPLICATIES

 • afsterven van de DIEP flap door klontervorming in de bloedvaten (1%), meestal owv verkalkte bloedvaten, stollingsstoornissen, technisch moeilijk, …
 • gedeeltelijk afsterven van de DIEP flap (vetnecrosis) omwille van slechte doorbloeding (anatomisch probleem)
 • wondinfectie ter hoogte van buik of borst (groter bij zwaarlijvige patiënten)
 • spanning ter hoogte van de buik (men zal steeds weefsel verwijderen zodoende dat er geen spanning komt op de wondnaad)
 • voosheid ter hoogte van de buik die geleidelijk kan wegtrekken
 • roken dient gestopt te worden drie maanden voor de ingreep (roken is nefast voor de microchirurgische reconstructie)

LITTEKEN

Een borstreconstructie met eigen weefsel laat een litteken na elders in het lichaam op een voorheen “gezonde” plaats. Bedoeling is om ter hoogte van deze plaats zo weinig mogelijk last te veroorzaken. Niet alleen de spieren worden intact gelaten waardoor geen buikwandverzwakking optreedt na de ingreep maar er wordt eveneens op gelet om dit litteken op een zo esthetisch mogelijk manier af te werken. Het litteken na een DIEP flap bevindt zich ter hoogte van de bikinilijn en ter hoogte van de navel.

DIEP flap
DIEP flap litteken

VERDER VERLOOP

Na de eigenlijke reconstructie met de DIEP flap zal men tijd inlassen om de weefsels en de littekens te laten helen en te versoepelen. De gereconstrueerde borst zal versoepelen en uithangen over de komende maanden. Dit is de reden waarom men minstens 6 maanden wacht om de bijkomende correcties uit te voeren. Deze correcties hebben als doel de symmetrie tussen beide borsten te herstellen (verkleinen of vergroten van de (gezonde) borst, littekencorrecties, lifting van de gezonde borst, etc.).

TEPEL

De laatste stap in het borstreconstructie proces is de reconstructie van de tepel. Dit gebeurt soms tijdens de correcties (6 maand na de eigenlijke reconstructie) maar in de meerderheid der gevallen reconstrueren we de tepel na de correcties. Dit gebeurt onder lokale verdoving. Twee maand na de tepelreconstructie vindt de tatoe plaats van de tepel. De tepel wordt dan “ingekleurd” samen met het tepelhof.