Borstlifting

Een borstlift, ook wel mastopexie genoemd, gaat de borst "verhogen" door overtollige huid te verwijderen en de omliggende weefsels aan te spannen. Hierdoor wordt de contour van de borst verbeterd en de projectie van de borst. Over verloop van tijd kan ook het tepelhof verbreden en een borstlift zal deze eveneens verkleinen en tot normale proporties terug brengen.

Een borstlift verjongt het profiel van de borst. Een borst kan zijn stevigheid verliezen door oa zwangerschap, na borstvoeding, door gewichtsschommelingen of veroudering. Ook de kwaliteit van de huid is dikwijls verminderd met verminderde elasticiteit.

De borst kan een uitgesproken of beperkt hangend aspect hebben. Men spreekt van ptosis en er zijn verschillende gradaties. Men kijkt naar de positie van de tepel. Indien de tepel onder de borstplooi valt is er sprake van uitgesproken ptosis. Doel van de ingreep is de borst te verjongen en alle weefsels terug in positie te brengen. De tepel moet gelift worden en de weefsels moeten terug aangespannen worden. De bovenpool van de borst is leeg en soms wordt overwogen om volume toe te voegen door een prothese te plaatsen. Ook lipofilling kan volume toevoegen om de contouren te verbeteren.

Bij een borstlifting moet de borst gelift worden door huid te verwijderen. Dit zorgt voor een litteken dat zich enkel rond het tepelhof bevindt (bij matige ptosis) of het litteken kan ankervormig zijn (bij zwaardere ptosis) en loopt rond het tepelhof, verticaal naar de borstplooi en in de borstplooi. Het doel van de operatie is de tepel terug in normale positie te brengen en de weefsels rond de bestaande borstklier terug aan te spannen. Een prothese of lipofilling kan deel uitmaken van de ingreep om extra volume toe te voegen bij een mastopexie.

Na een borstlifting wordt een steunbh gedragen gedurende 3 weken. Belangrijk is goede steun voor de littekens en te vermijden dat deze verbreden. Specifieke wondzorg wordt voorgeschreven. Sport mag hervat worden 6 weken na de ingreep.

FOTO GALERIJ BORSTLIFTING

Bekijk voorbeelden van een borstlifting of mastopexie.

»Bekijk de foto's