Borstprothese verwijderen

Een borstprothese is vreemd materiaal en zorgt ervoor dat er littekenweefsel aangemaakt wordt: men spreekt van kapselvorming en dit kan soms leiden tot problemen. Deze kunnen zijn: koud aanvoelen, pijnopstoten, vochtophoping, vervormen van de borst, hard aanvoelen,verplaatsen/verchuiven van de prothese, spieranimatie of scheuren van de prothese.

VOOR DE INGREEP

Men neemt over het algemeen aan dat een prothese vervangen moet worden om de 10 jaar. Dit klopt niet. Een prothese wordt vervangen indien er zich problemen voordoen. De tijdspanne waarna problemen zich kunnen voordoen na implantatie is sterk individueel afhankelijk en hangt af van verscheidene factoren. Littekenweefsel zal zich bv vlugger vormen bij rokers of indien zich problemen hebben voorgedaan na of tijdens de ingreep (bloeding, infectie, wondproblemen). Bij de ene patiënt doen zich al problemen voor na enkele jaren en bij andere patiënten zullen problemen zich veel later uiten (meer dan 10 jaar). De kwaliteit van de prothesen is uitstekend en dikwijls wordt levenslange garantie meegegeven. Wat men niet kan tegen houden is de reactie van uw lichaam op een prothese: er zal littekenweefsel gevormd worden.

DE INGREEP

Uiteraard dient de prothese verwijderd te worden en zal de chirurg het littekenweefsel (kapsel) rond de prothese mee verwijderen. Dan heeft men de optie om een nieuwe prothese te plaatsen of helemaal geen prothese. In het laatste geval kan men nog opteren om een lipofilling sessie uit te voeren. Het volume van de prothese (of een deel ervan) wordt vervangen door uw eigen vetweefsel.

NA DE INGREEP

Bij het plaatsen van een nieuwe prothese dient een steunbh gedragen te worden gedurende 3 weken. Indien lipofilling gebruikt werd dient druk ter hoogte van de behandelde zones vermeden te worden. Sport mag hervat worden 6 weken na de ingreep.