Borstprothese verwijderen

Een borstprothese is vreemd materiaal en zorgt ervoor dat er littekenweefsel aangemaakt wordt: men spreekt van kapselvorming.

Na een borstvergroting dient u jaarlijks op controle te komen.

Rond een prothese zal zich over verloop van tijd een laag littekenweefsel vormen: men spreekt van kapselvorming. Dit kapsel kan soepel blijven maar kan ook aanleiding geven tot ongemak wanneer het gaat verdikken. De borst wordt harder en de natuurlijke borstcontouren vervagen. Ook kunnen ongemak en pijnopstoten optreden. In het ergste geval kan kapselvorming aanleiding geven tot het ontstaan van scheurtjes in de prothese.

Men neemt over het algemeen aan dat een prothese vervangen moet worden om de 10 jaar. Dit klopt niet. Een prothese wordt vervangen indien er zich problemen voordoen. De tijdspanne waarna problemen zich kunnen voordoen na implantatie is sterk individueel afhankelijk en hangt af van verscheidene factoren. Littekenweefsel zal zich bv vlugger vormen bij rokers of indien zich problemen hebben voorgedaan na of tijdens de ingreep (bloeding, infectie, wondproblemen). Bij de ene patiënt doen zich al problemen voor na enkele jaren en bij andere patiënten zullen problemen zich veel later uiten (meer dan 10 jaar). De kwaliteit van de prothesen is uitstekend en dikwijls wordt levenslange garantie meegegeven. Wat men niet kan tegen houden is de reactie van uw lichaam op een prothese: er zal littekenweefsel gevormd worden.

De ingreep bestaat uit het verwijderen van de prothesen en het verwijderen van alle littekenweefsel. Dit littekenweefsel wordt onderzocht op afwijkingen.

Nadien kan een nieuwe prothese geplaatst worden of kan volume toegevoegd worden met behulp van lipofilling indien de patiënte verkiest geen nieuwe prothesen te plaatsen.