Change language to ENGLISH

BORSTRECONSTRUCTIE

De keuze om een borst te reconstrueren is een persoonlijke keuze. Een reconstructie van de borst gaat het zelfbeeld en zelfvertrouwen herstellen. De uiteindelijke keuze voor een bepaalde techniek is het resultaat van een uitgebreid overleg tussen u en de chirurg.

Een borstreconstructie heeft als doel een borst te reconstrueren dewelke:

  • esthetisch mooi oogt
  • comfortabel aanvoelt
  • natuurlijk en warm aanvoelt
  • dynamisch is
  • levenslang duurzaam is zonder herhaalde ingrepen

TECHNIEKEN BORSTRECONSTRUCTIE

In essentie bestaan er twee technieken om de borst te reconstrueren: (1) een prothese of (2) lichaamseigen weefsel.

De keuze voor een welbepaalde techniek hangt af van uw voorkeuren, uw anatomie en lichaamsbouw, uw gezondheidstoestand, medische behandelingen en eventuele risicofactoren.

Binnen de reconstructieve chirurgie bestaat er een consensus dat "wat verwijderd werd" moet vervangen worden "door iets wat er zo goed mogelijk op lijkt". Dit is het "replace like with like" principe. De verwijderde borst wordt dus best door vetweefsel vervangen. Een borstklier vertoont gelijkenissen met vetweefsel.

Borstreconstructie met eigen weefsel

Dit is de meest natuurlijke manier om een borst te reconstrueren. Huid- en vetweefsel (een "weefselflap") wordt met microchirurgie getransplanteerd naar de borstregio.

Borstreconstructie met lipofilling

Lipofilling is aangewezen om kleine borstvolumes te reconstrueren en meerdere ingrepen zijn noodzakelijk.

Hybride borstreconstructie

De hybride borstreconstructie gaat een prothese combineren met lipofilling. Doel is om de impact van de prothese te minimaliseren door een deel van het volume toe te voegen aan de hand van vetinjecties.

Borstreconstructie met een prothese

Dit is de minst geschikte techniek om een borst te reconstrueren. Men gebruikt immers vreemd materiaal (de prothese) om de borst te maken. Indien men enkel een prothese gebruikt zal dit leiden tot verlittekening over verloop van tijd.