DIEP flap

De DIEP flap verwijdert huid- en vetweefsel uit de buikregio. Het is de standaard techniek om de borst met eigen weefsel te reconstrueren. De buikspieren worden intact gelaten waardoor geen buikwandverzwakking optreedt na de ingreep.

Bekijk hier het verloop van een DIEP flap ingreep.

WAT?

De DIEP flap staat voor Deep Inferior Epigastric Artery Perforator flap. Het is een weefselflap bestaande uit huid- en vetweefsel. Er worden geen buikspieren verwijderd of beschadigd. De buikspier wordt intact gehouden waardoor er geen buikwandverzwakking optreedt. Dit is iets wat men eerder zag bij een TRAM flap (waarbij wel de buikspier wordt verwijderd). De DIEP flap wordt genomen uit de buikregio onder de navel. Het litteken wordt geplaatst in de bikinilijn en er bevindt zich een litteken rond de navel. Een borstreconstructie met een DIEP flap houdt in essentie drie stappen in:

  • de feitelijke reconstructie van de borst met de DIEP flap
  • bijkomende correcties om symmetrie te bekomen tussen beide borsten (4 tot 6 maand na de feitelijke reconstructie) met eventueel tepelreconstructie
  • de tatoeage van tepel en tepelhof

VOORDEEL

Met uw eigen weefsel wordt een natuurlijke borst gereconstrueerd. De DIEP flap is de standaard techniek om een borst te reconstrueren. In één operatie kan de volledige borst gereconstrueerd worden. Indien huid ontbreekt na een eerdere borstamputatie kan ook de huid hersteld worden met de DIEP flap. De DIEP flap wordt genomen uit de buikregio onder de navel. Hierbij worden de rechte buikspieren niet stuk gemaakt en blijft de bezenuwing van de rechte buikspieren intact. Een gevolg is dat er geen buikwandverzwakking optreedt na de ingreep. De nieuwe borst oogt natuurlijk en voelt warm aan.

NADEEL

Er wordt een bijkomend litteken geplaatst in de bikinilijn omdat weefsel verwijderd wordt uit deze regio. Zwaarlijvige patiënten hebben een hoger risico op problemen. Dit kan zich uiten door een slechte wondheling ter hoogte van de buik of door het optreden van verhardingen ter hoogte van de gereconstrueerde borst (vetnecrosis). Roken is absoluut uit den boze gezien het praktisch steeds voorkomen van slechte heling bij rokers. De DIEP flap is niet mogelijk bij magere patiënten. Men dient steeds voor ogen te houden dat de wondnaad ter hoogte van de buik zonder spanning dient gesloten te worden. Dit om last op lange termijn te vermijden.

MOGELIJKE COMPLICATIES

Mogelijke complicaties bij een DIEP flap zijn trombose vorming (bloedklonter) in de bloedvaten (5%), volledig verlies van de flap (1 - 2 %), deels afsterven van de flap (vetnecrosis) (5%), wondproblemen buik of borst. Complicatie risico is duidelijk verhoogd bij zwaarlijvigheid of na bestraling. Roken is absoluut verboden en verhoogt sterk het risico op complicaties. Actief roken is een tegen indicatie om de ingreep uit te voeren.

Risico groepen voor complicaties zijn:

  • rokers
  • zwaarlijvigheid
  • diabetes
  • systeemziekten
  • stollingsaandoeningen
  • voorgeschiedenis van radiotherapie
  • recente chemotherapie

VERLOOP

Wanneer men voldoende volume heeft ter hoogte van buikregio (huid- en vetweefsel) kan men in aanmerking komen voor een DIEP flap procedure. De chirurg zal eventuele alternatieven bespreken op de raadpleging. Voor de ingreep zal men een CTscan onderzoek plannen om te kijken of de bloedvaten ter hoogte van de buikwand van goede kwaliteit zijn. Een DIEP flap kan gebruikt worden voor een éénzijdige borstreconstructie maar ook voor een beiderzijdse (bilaterale) borstreconstructie. De operatieduur voor een éénzijdige ingreep is ongeveer 4 tot 6 uren. Voor een beiderzijdse reconstructie kan dit uitlopen tot 8 uren.

Bij een DIEP flap procedure wordt gebruik gemaakt van microchirurgie. In de DIEP flap zitten een aanvoerend en afvoerend bloedvat. Deze bloedvaten worden gekoppeld met hechtingen aan de bloedvaten die naast het borstbeen lopen. Omdat de bloedvaten een kleine diameter hebben gebeurt dit onder de operatiemicroscoop.

De opname in het ziekenhuis spreidt zich over een vijftal dagen. De revalidatie na een DIEP flap wordt standaard vastgelegd op zes weken. Uiteraard verschilt dit van patiënt tot patiënt. Men moet gedurende die periode enkel overdreven inspanningen mijden; geen spanning zetten op de buik of borst.

PRIMAIRE BORSTRECONSTRUCTIE

Een primaire borstreconstructie of een onmiddellijke borstreconstructie gaat de borst reconstrueren op het moment dat de borst verwijderd wordt. Voordeel is dat in de meerderheid der gevallen de oorspronkelijke huid van de borst kan bewaard worden waardoor het resultaat natuurlijker oogt.

SECUNDAIRE BORSTRECONSTRUCTIE

Een secundaire borstreconstructie is een laattijdige reconstructie: de borst wordt gereconstrueerd nadat de borst in het verleden verwijderd werd. Dit kan jaren geleden zijn. Bij een secundaire borstreconstructie dient de huid hersteld te worden met huid van de DIEP flap; dit is ook duidelijk te zien op de gereconstrueerde borst.

LITTEKEN NAVEL

Rond de navel bevindt zich eveneens een litteken. Deze wondnaad wordt eveneens gehecht met oplosbare hechtingen. Belangrijk is de navel goed te verzorgen na de ingreep om infecties te vermijden. Dit bestaat uit dagelijks douchen, ontsmetten en droog verbandje.

MICROCHIRURGIE

Bij een borstreconstructie met een DIEP flap wordt microchirurgie toegepast. Met de operatiemicroscoop worden de kleine bloedvaten van de DIEP flap gehecht aan de bloedvaten die naast het borstbeen lopen (de mammaria bloedvaten).

FOTO'S van een DIEP flap

Voorbeelden van een DIEP flap.

»Bekijk de foto's