DIEP flap

____________________

De DIEP flap verwijdert huid- en vetweefsel uit de buikregio. Het is de standaard techniek om de borst met eigen weefsel te reconstrueren.

De DIEP flap

De DIEP flap staat voor Deep Inferior Epigastric Artery Perforator flap. Het is een weefselflap uit de buikregio bestaande uit huid- en vetweefsel. Er worden geen buikspieren verwijderd of beschadigd. Een borstreconstructie met een DIEP flap houdt in essentie drie stappen in:

  • de feitelijke reconstructie van de borst
  • bijkomende correcties na 4 tot 6 maand
  • de tatoeage van tepel en tepelhof

Voordeel

Met uw eigen weefsel wordt een natuurlijke borst gereconstrueerd. In één operatie kan de volledige borst gereconstrueerd worden. Indien huid ontbreekt na een eerdere borstamputatie kan ook de huid hersteld worden met de DIEP flap. De nieuwe borst oogt natuurlijk en voelt warm aan.

Een onmiddellijke reconstructie op het moment van de borstamputatie bewaart de huid (links op foto). Een laattijdige reconstructie bestaat eveneens uit het reconstrueren van de huid (rechts op foto).

Nadeel

Er wordt een bijkomend litteken geplaatst in de bikinilijn omdat weefsel verwijderd wordt uit deze regio. Zwaarlijvige patiënten hebben een hoger risico op problemen. Dit kan zich uiten door een slechte wondheling ter hoogte van de buik of door het optreden van verhardingen ter hoogte van de gereconstrueerde borst (vetnecrosis). Roken is absoluut uit den boze gezien het praktisch steeds voorkomen van slechte heling bij rokers. De DIEP flap is niet mogelijk bij magere patiënten. Men dient steeds voor ogen te houden dat de wondnaad ter hoogte van de buik zonder spanning dient gesloten te worden. Dit om last op lange termijn te vermijden.

Mogelijke verwikkelingen

Mogelijke complicaties bij een DIEP flap zijn trombose vorming (bloedklonter) in de bloedvaten (5%), volledig verlies van de flap (1 - 2 %), deels afsterven van de flap (vetnecrosis) (5%), wondproblemen buik of borst. Complicatie risico is duidelijk verhoogd bij zwaarlijvigheid of na bestraling. Roken is absoluut verboden en verhoogt sterk het risico op complicaties. Actief roken is een tegen indicatie om de ingreep uit te voeren.

Risico groepen voor complicaties zijn:

  • rokers
  • zwaarlijvigheid
  • diabetes
  • systeemziekten
  • stollingsaandoeningen
  • voorgeschiedenis van radiotherapie
  • recente chemotherapie

Verloop

Wanneer men voldoende volume heeft ter hoogte van buikregio (huid- en vetweefsel) kan men in aanmerking komen voor een DIEP flap procedure. De chirurg zal eventuele alternatieven bespreken op de raadpleging. Voor de ingreep zal men een CTscan onderzoek plannen om te kijken of de bloedvaten ter hoogte van de buikwand van goede kwaliteit zijn. Een DIEP flap kan gebruikt worden voor een éénzijdige borstreconstructie maar ook voor een beiderzijdse (bilaterale) borstreconstructie. De operatieduur voor een éénzijdige ingreep is ongeveer 4 tot 6 uren. Voor een beiderzijdse reconstructie kan dit uitlopen tot 8 uren.

Bij een DIEP flap procedure wordt gebruik gemaakt van microchirurgie. In de DIEP flap zitten een aanvoerend en afvoerend bloedvat. Deze bloedvaten worden gekoppeld met hechtingen aan de bloedvaten die naast het borstbeen lopen. Omdat de bloedvaten een kleine diameter hebben gebeurt dit onder de operatiemicroscoop.

De opname in het ziekenhuis spreidt zich over een vijftal dagen. De revalidatie na een DIEP flap wordt standaard vastgelegd op zes weken. Uiteraard verschilt dit van patiënt tot patiënt. Men moet gedurende die periode enkel overdreven inspanningen mijden; geen spanning zetten op de buik of borst.

______________________________

______________________________

Foto galerij

Voorbeelden van een DIEP flap.

»Bekijk de foto's