Borstreconstructie met de DIEP flap

De DIEP flap is de standaard techniek om een borst met eigen weefsel te reconstrueren. De chirurg verwijdert huid- en vetweefsel ter hoogte van de buik en transplanteert deze weefselflap met microchirurgie naar de borstkas. De buikspieren worden intact gelaten waardoor geen buikwandverzwakking optreedt. DIEP staat voor Deep Inferior Epigastric Artery Perforator flap. De voorloper van de DIEP flap is de TRAM flap waarbij de buikspier wel verwijderd werd. Deze flap wordt niet meer gebruikt.

VOOR DE INGREEP

Voor de ingreep wordt een angio CT scan onderzoek aangevraagd om de bloedvaten in de buikwand te visualiseren. De chirurg krijgt zo een goed beeld van de beste bloedvaten en waar deze zich exact bevinden. Deze kleine bloedvaten worden perforanten genoemd.

»Lees meer

DE INGREEP

De DIEP flap verwijdert buikweefsel. De chirurg duidt voor de ingreep aan waar de beste bloedvaten zich bevinden. Hij gaat ook de hoeveelheid te verwijderen weefsel ter hoogte van de buik aftekenen en aantekeningen maken ter hoogte van de borstregio. Een DIEP flap borstreconstructie vindt plaats in twee tijden: (1) de buikflap wordt verwijderd en (2) nadien wordt de borst gereconstrueerd door de buikflap met microchirurgie aan te schakelen aan de bloedvaten die zich naast het borstbeen bevinden (de mammaria bloedvaten). Na de microchirurgie wordt de nieuwe borst gemodelleerd. De buik wordt gesloten zonder spanning om postoperatief ongemak tot een minimum te herleiden. Ter hoogte van de buik en de borst bevinden zich redons die het overtollige wondvocht draineren. De hechtingen die gebruikt worden zijn oplosbaar en hoeven niet verwijderd te worden.

NA DE INGREEP

Het litteken bevindt zich in de bikinilijn en rond de navel. De navel wordt niet losgemaakt van de buikwand, wel de omliggende huid. De revalidatie periode bedraagt 6 weken. De hospitalisatie duur is 4 tot 7 dagen. Na de ingreep dient een steunbh gedragen te worden gedurende 3 weken. Er geldt een hef- en tilverbod gedurende 6 weken evenals sportverbod. Er dienen geen onmiddellijke wondzorgen te gebeuren na een DIEP flap borstreconstructie. De wonden worden op de controleraadpleging (een week na ontslag uit het ziekenhuis) geëvalueerd en verzorgd.

LITTEKEN NA EEN DIEP FLAP

Het litteken na een DIEP flap bevindt zich in de bikini lijn. Het wordt zo laag mogelijk geplaatst op de buikwand. Rond het litteken kan zich wat voosheid voordoen dewelke normaal is.

MOGELIJKE COMPLICATIES

Mogelijke complicaties bij een DIEP flap zijn trombose vorming (bloedklonter) in de bloedvaten (5%), volledig verlies van de flap (1 - 2 %), deels afsterven van de flap (vetnecrosis) (5%), wondproblemen buik of borst. Complicatie risico is duidelijk verhoogd bij zwaarlijvigheid of na bestraling. Roken is absoluut verboden en verhoogt sterk het risico op complicaties. Actief roken is een tegen indicatie om de ingreep uit te voeren.

BILATERALE ONMIDDELLIJKE RECONSTRUCTIE

UNILATERALE LAATTIJDIGE BORSTRECONSTRUCTIE

UNILATERALE ONMIDDELLIJKE RECONSTRUCTIE

BILATERALE LAATTIJDIGE BORSTRECONSTRUCTIE