Borstreconstructie met de DIEP flap

De DIEP flap verwijdert huid- en vetweefsel uit de buikregio. Het is de standaard techniek om de borst met eigen weefsel te reconstrueren. De buikspieren worden intact gelaten waardoor geen buikwandverzwakking optreedt na de ingreep.

Indien men in aanmerking komt voor deze ingreep wordt een CT scan onderzoek uitgevoerd van de buikwand om de bloedvaten te beoordelen. Dit onderzoek geeft de plaats aan van de bloedvaten, hun verloop en de kwaliteit ervan.

Een DIEP flap borstreconstructie vindt plaats in twee tijden: (1) de buikflap wordt verwijderd en (2) nadien wordt de borst gereconstrueerd door de buikflap met microchirurgie aan te schakelen aan de bloedvaten die zich naast het borstbeen bevinden (de mammaria bloedvaten). Na de microchirurgie wordt de nieuwe borst gemodelleerd. De buik wordt gesloten zonder spanning om postoperatief ongemak tot een minimum te herleiden.

Het litteken bevindt zich in de bikinilijn en rond de navel. De navel wordt niet losgemaakt van de buikwand, wel de omliggende huid. De revalidatie periode bedraagt 6 weken. De hospitalisatie duur is 4 tot 7 dagen. Na de ingreep dient een steunbh gedragen te worden gedurende 3 weken. Er geldt een hef- en tilverbod gedurende 6 weken evenals sportverbod. Er dienen geen onmiddellijke wondzorgen te gebeuren na een DIEP flap borstreconstructie. De wonden worden op de controleraadpleging (een week na ontslag uit het ziekenhuis) geëvalueerd en verzorgd.

Mogelijke complicaties bij een DIEP flap zijn trombose vorming (bloedklonter) in de bloedvaten (5%), volledig verlies van de flap (1 - 2 %), deels afsterven van de flap (vetnecrosis) (5%), wondproblemen buik of borst. Complicatie risico is duidelijk verhoogd bij zwaarlijvigheid of na bestraling. Roken is absoluut verboden en verhoogt sterk het risico op complicaties. Actief roken is een tegen indicatie om de ingreep uit te voeren.

Een borstreconstructie met de DIEP flap bestaat uit verschillende stappen:

  • de eigenlijke borstreconstructie
  • de correcties na 6 maanden (symmetrie bekomen tussen beide borsten)
  • de tepelreconstructie
  • de tepel tatoeage

Voorbeelden DIEP flap

Bekijk de foto galerij van borstreconstructies met een DIEP flap.

»Bekijk de foto's