DIEP flap

De DIEP flap is de standaard techniek om een borst met eigen weefsel te reconstrueren. Bij de DIEP flap wordt huid- en vetweefsel verwijderd uit de buikregio onder de navel. De rechte buikspieren worden intact gelaten.

De DIEP flap

Een borstreconstructie kan onmiddellijk gebeuren op het moment van de borstamputatie of laattijdig nadat de borst in het verleden geamputeerd werd. Men spreekt respectievelijk van een primaire of secundaire borstreconstructie. Men kan de borst ook reconstrueren met een DIEP flap nadat die eerder met een prothese werd gereconstrueerd. Men spreekt dan van een tertiaire borstreconstructie.

Buikweefsel als weefselflap

De DIEP flap bestaat uit huid- en vetweefsel uit de buikregio onder de navel. Er worden geen buikspieren meegenomen met de DIEP flap. Op die manier ontstaat er ook geen buikwandverzwakking na de ingreep. Het vetweefsel uit de buik gaat de borstklier vervangen of reconstrueren en de huid gaat de huidenveloppe van de borst herstellen. Een deel van de huid wordt later ook gebruikt om de tepel te reconstrueren.

De DIEP perforator flap

De chirurg maakt het vetweefsel los van het vlies dat over de buikspier ligt. Hij gaat een bloedvaatje opzoeken dat door dit vlies loopt naar het vetweefsel. Dit bloedvaatje wordt een perforant genoemd ("het perforeert de buikspier op weg naar het vetweefsel"). Men heeft slechts één zo een bloedvaatje nodig om driekwart van het buikweefsel onder de navel te laten bevloeien door bloed. Dit bloedvaatje wordt nadien zorgvuldig losgemaakt van het vlies over de buikspier en verder gevolgd tussen de buikspier. Op die manier krijgt men een klein bloedvaatje dat uitmondt in een groter bloedvat (de "deep inferior epigastric artery and vein").

De DIEP flap als nieuwe borst

Nadat het bloedvat dat door de buikspier loopt volledig is vrij gemaakt wordt de DIEP flap verwijderd. Nu bestaat de DIEP flap uit huid- en vetweefsel én een bloedvat (arterie en vele). In het vlies over de buikspieren bevindt zich een insnede dewelke gesloten wordt.

De DIEP flap naar de borstkas

De DIEP flap wordt nadien geplaatst op de borstkas. Nu gaan we de bloedvoorziening naar de DIEP flap herstellen. We zoeken de bloedvaten op die naast het borstbeen lopen en gaan deze bloedvaten connecteren (anastomoseren) met de bloedvaten van de DIEP flap. Het deel van de DIEP flap die onder de resterende huid van de vroegere borst terecht komt wordt ontdaan van de huid. Men kan immers geen huid onder huid plaatsen. Met de operatiemicroscoop worden de bloedvaten aan elkaar gehecht waardoor de bloedvoorziening naar de DIEP flap hersteld wordt. Op die manier kan de DIEP flap overleven.

Modelleren van de DIEP flap

Nadat de bloedvoorziening hersteld werd gaan we nu de borst in model brengen en eventueel overtollig weefsel van de DIEP flap verwijderen. Uiteraard proberen we tijdens deze stap de borst al zo goed mogelijk te modelleren met aandacht voor symmetrie met de andere borst.

De DIEP flap

De DIEP flap staat voor Deep Inferior Epigastric Artery Perforator flap. Het is een weefselflap uit de buikregio bestaande uit huid- en vetweefsel. Er worden geen buikspieren verwijderd of beschadigd. Een borstreconstructie met een DIEP flap houdt in essentie drie stappen in:

  • de feitelijke reconstructie van de borst
  • bijkomende correcties na 4 tot 6 maand
  • de tatoeage van tepel en tepelhof

Voordeel

Met uw eigen weefsel wordt een natuurlijke borst gereconstrueerd. In één operatie kan de volledige borst gereconstrueerd worden. Indien huid ontbreekt na een eerdere borstamputatie kan ook de huid hersteld worden met de DIEP flap. De nieuwe borst oogt natuurlijk en voelt warm aan.

Een onmiddellijke reconstructie op het moment van de borstamputatie bewaart de huid (links op foto). Een laattijdige reconstructie bestaat eveneens uit het reconstrueren van de huid (rechts op foto).

Nadeel

Er wordt een bijkomend litteken geplaatst in de bikinilijn omdat weefsel verwijderd wordt uit deze regio. Zwaarlijvige patiënten hebben een hoger risico op problemen. Dit kan zich uiten door een slechte wondheling ter hoogte van de buik of door het optreden van verhardingen ter hoogte van de gereconstrueerde borst (vetnecrosis). Roken is absoluut uit den boze gezien het praktisch steeds voorkomen van slechte heling bij rokers. De DIEP flap is niet mogelijk bij magere patiënten. Men dient steeds voor ogen te houden dat de wondnaad ter hoogte van de buik zonder spanning dient gesloten te worden. Dit om last op lange termijn te vermijden.

Mogelijke verwikkelingen

Mogelijke complicaties bij een DIEP flap zijn trombose vorming (bloedklonter) in de bloedvaten (5%), volledig verlies van de flap (1 - 2 %), deels afsterven van de flap (vetnecrosis) (5%), wondproblemen buik of borst. Complicatie risico is duidelijk verhoogd bij zwaarlijvigheid of na bestraling. Roken is absoluut verboden en verhoogt sterk het risico op complicaties. Actief roken is een tegen indicatie om de ingreep uit te voeren.

Risico groepen voor complicaties zijn:

  • rokers
  • zwaarlijvigheid
  • diabetes
  • systeemziekten
  • stollingsaandoeningen
  • voorgeschiedenis van radiotherapie
  • recente chemotherapie

Verloop

Wanneer men voldoende volume heeft ter hoogte van buikregio (huid- en vetweefsel) kan men in aanmerking komen voor een DIEP flap procedure. De chirurg zal eventuele alternatieven bespreken op de raadpleging. Voor de ingreep zal men een CTscan onderzoek plannen om te kijken of de bloedvaten ter hoogte van de buikwand van goede kwaliteit zijn. Een DIEP flap kan gebruikt worden voor een éénzijdige borstreconstructie maar ook voor een beiderzijdse (bilaterale) borstreconstructie. De operatieduur voor een éénzijdige ingreep is ongeveer 4 tot 6 uren. Voor een beiderzijdse reconstructie kan dit uitlopen tot 8 uren.

Bij een DIEP flap procedure wordt gebruik gemaakt van microchirurgie. In de DIEP flap zitten een aanvoerend en afvoerend bloedvat. Deze bloedvaten worden gekoppeld met hechtingen aan de bloedvaten die naast het borstbeen lopen. Omdat de bloedvaten een kleine diameter hebben gebeurt dit onder de operatiemicroscoop.

De opname in het ziekenhuis spreidt zich over een vijftal dagen. De revalidatie na een DIEP flap wordt standaard vastgelegd op zes weken. Uiteraard verschilt dit van patiënt tot patiënt. Men moet gedurende die periode enkel overdreven inspanningen mijden; geen spanning zetten op de buik of borst.

Voor en na foto's

Voor en na foto's van een borstreconstructie met een DIEP flap.

»VOOR EN NA FOTO'S