Change language to ENGLISH

Een borstreconstructie wordt idealiter met eigen weefsel gereconstrueerd. Men spreekt van een "autologe" borstreconstructie. De chirurg kan op verscheidene plaatsen in het lichaam weefsel verwijderen om de borst te reconstrueren.

Borstreconstructie met eigen weefsel

Een borstreconstructie met eigen weefsel is in feite de ideale techniek om een borst te reconstrueren. Men gaat de borst reconstrueren met eigen weefsel (een weefselflap) waardoor de borst er natuurlijk uitziet, zacht aanvoelt en comfortabel is voor de patiënte. Door middel van microchirurgie gaat men de bloedvoorziening herstellen waardoor de weefselflap kan overleven. Men heeft eveneens de mogelijkheid om de bezending naar de nieuwe borst te herstellen. Grote voordeel is dat dit een levenslang resultaat is en vreemd materiaal vermeden wordt (zoals een borstprothese).

De stappen van een borstreconstructie

De eerste stap in de borstreconstructie is de feitelijke borstreconstructie met de weefselflap. Dit is in feite de grootste operatie. Men gaat zo goed mogelijk de borst herstellen en reeds in vorm brengen. Na een periode van zes maanden volgt de tweede stap. Deze tweede stap behelst de remodellage van de borst of beide borsten. Meestal gebeurt deze ingreep in dagkliniek afhankelijk van de uitgebreidheid van de remodellage. Dit kan inhouden dat men de gezonde, niet gereconstrueerde borst gaat verkleinen, liften of soms vergroten. Men gaat ook zo nodig bijkomende correcties uitvoeren aan de gereconstrueerde borst (littekencorrectie, volume toevoegen of verwijderen of de borst beter in model brengen). De derde stap is meestal de tepelreconstructie na een drietal maanden. Een tepel kan indien dit mogelijk is ook tijdens de tweede stap gereconstrueerd worden. Uiteindelijk volgt dan na de tepelreconstructie de tepeltatoeage. De tepeltatoeage gebeurt in de praktijk van de arts door een verpleegkundige gespecialiseerd in tepeltatoeages.

Borstreconstructie met
DIEP flap techniek

De DIEP flap verwijdert huid- en vetweefsel uit de buikregio. Het is de meest gebruikte weefselflap om de borst met eigen weefsel te reconstrueren.

Lees meer

Borstreconstructie met
LUMBAR flap techniek

De LUMBAR flap verwijdert huid- en vetweefsel uit de lage rugregio. Het is een alternatief voor de DIEP flap wanneer deze niet beschikbaar is.

Lees meer

Borstreconstructie met
SGAP flap techniek

De SGAP flap verwijdert huid- en vetweefsel uit de bilregio. Het is eveneens een alternatief voor de DIEP flap of de LUMBAR flap wanneer deze niet mogelijk zijn.

Lees meer

Tepelreconstructie

De laatste stap in het borstreconstructie proces is dikwijls het reconstrueren van de tepel. Men snijdt de huid in volgens een specifiek patroon om een tepel te reconstrueren.

Meer over tepelreconstructie en tattoo

Veelgestelde vragen over borstreconstructie

Lees meer over de borstreconstructie aan de hand van enkele veelgestelde vragen over borstreconstructie