Borstreconstructie met eigen weefsel


Een borstreconstructie wordt idealiter met eigen weefsel gereconstrueerd. Men spreekt van een "autologe" borstreconstructie. Voordeel is een natuurlijk aanvoelen van de nieuwe borst, een levenslang resultaat en een esthetisch mooiere borst vergeleken met een prothese reconstructie. De chirurg kan op verscheidene plaatsen in het lichaam weefsel verwijderen om de borst te reconstrueren.

DIEP flap

De DIEP flap verwijdert huid- en vetweefsel uit de buikregio. Het is de meest gebruikte weefselflap om de borst met eigen weefsel te reconstrueren.

»Lees meer

LUMBAR flap

De LUMBAR flap verwijdert huid- en vetweefsel uit de lage rugregio. Het is een alternatief voor de DIEP flap wanneer deze niet beschikbaar is.

»Lees meer

SGAP flap

De SGAP flap verwijdert huid- en vetweefsel uit de bilregio. Het is eveneens een alternatief voor de DIEP flap of de LUMBAR flap wanneer deze niet mogelijk zijn.

»Lees meer

_

De verschillende stappen van een borstreconstructie

1. De eigenlijke borstreconstructie

De eerste stap houdt de eigenlijke borstreconstructie in. Men gaat met microchirurgie weefsel transplanteren uit de buik, bil of lage rug naar de borstkas om de borst te reconstrueren. Men gaat de borst ook al een zo goed mogelijke vorm geven met natuurlijke contouren.

2. De remodellage

Na de eerste ingreep wacht men ongeveer 4 tot 6 maanden. Tijdens die periode kunnen de weefsels tot rust komen, ontzwellen en zal de nieuw gereconstrueerde borst versoepelen en terug wat gaan uitzakken door de zwaartekracht. Men kan na die periode goed inschatten wat nog dient te gebeuren om symmetrie tussen beide borsten te bekomen. Dit kan bestaan uit het liften, verkleinen van de andere borst of het aanpassen van de gereconstrueerde borst. Indien geen al te grote aanpassingen dienen te gebeuren kan ook al een tepelreconstructie plaats vinden. Zoniet gebeurt dit enkele weken later onder lokale verdoving.

3. Tepelreconstructie / tepeltatoeage

Na de remodellage kan men ofwel overgaan tot een tepelreconstructie (een 6-tal weken later) of de tepeltatoeage indien de tepel reeds gereconstrueerd werd (drie maand na de tepelreconstructie).

_

Tepelreconstructie

De laatste stap in het borstreconstructie proces is dikwijls het reconstrueren van de tepel. Men snijdt de huid in volgens een specifiek patroon om een tepel te reconstrueren.

»Meer over tepelreconstructie en tattoo

FAQ

Hier vindt u een lijst van veelgestelde vragen over borstreconstructie met eigen weefsel.

»Ga naar de lijst met vragen