LUMBAR flap

De lumbar flap voor een borstreconstructie bestaat uit huid- en vetweefsel genomen uit de lage rugregio. Met deze flap kunnen ook makkelijker gevoelszenuwen meegenomen worden die aangesloten worden aan de gevoelszenuw ter hoogte van de borstkas waardoor de borst terug gevoel kan krijgen. De lumbar flap is een alternatief voor de DIEP flap wanneer deze niet beschikbaar is door bv vroegere chirurgie (liposuctie buikwand, buikwandcorrectie).

VOOR DE INGREEP

De lumbar flap wordt genomen uit de lage rugregio (love handle regio). Het vetweefsel in deze regio is goed in model te brengen en zorgt voor een natuurlijk ogende borst. Een angioCT scan wordt uitgevoerd om de bloedvaten te visualiseren.

DE INGREEP

Het bloedvat van de lumbar flap is kort met een kleine diameter (2 mm). Om de ingreep technisch makkelijker te maken wordt een extra stukje bloedvat verwijderd uit de liesregio en aangesloten aan het kleine bloedvat van de lumbar flap. Tijdens de ingreep wordt de patiënte gedraaid: de ingreep start in buiklig om de lumbar flap te verwijderen en nadien wordt de patiënte gedraaid om de borst te reconstrueren.

NA DE INGREEP

Het litteken van de lumbar flap bevindt zich boven de bilregio. Om symmetrie te bekomen met de andere zijde wordt in tweede tijd een liposuctie uitgevoerd. Een lipopanthy wordt 3 weken gedragen voor uw comfort. Door wegname van weefsel uit de lage rugregio zal een liftend effect bekomen worden van de bilregio.

COMPLICATIES

Vochtopstapeling onder het litteken van de rug kan voorkomen. Men noemt dit een seroma. Dit wordt gepuncteerd op de raadpleging. Voosheidsgevoel ter hoogte van de bilregio kan ook voorkomen omdat de gevoelszenuw in die buurt loopt; dit kan tijdelijk zijn. De mogelijke klassieke complicaties verbonden aan chirurgie zijn wondinfectie, wondloslating of gevoeligheid ter hoogte van het litteken met een trekkend gevoel.