Lumbar flap

De lumbar flap voor een borstreconstructie bestaat uit huid- en vetweefsel genomen uit de lage rugregio (love handle regio). Met deze flap kunnen ook makkelijker gevoelszenuwen meegenomen worden die aangesloten worden aan de gevoelszenuw ter hoogte van de borstkas waardoor de borst terug gevoel kan krijgen. De lumbar flap is een alternatief voor de DIEP flap wanneer deze niet beschikbaar is door bv vroegere chirurgie (liposuctie buikwand, buikwandcorrectie).

VOORDEEL lumbar flap

De lumbar flap is een goed alternatief voor de DIEP flap. Wanneer de DIEP flap niet mogelijk is omwille van te weinig buikweefsel of door eerdere chirurgie ter hoogte van de buik dan kan de lumbar flap overwogen worden. De kwaliteit van het vetweefsel van de lumbar flap (love handle regio) is eveneens zeer goed om de borst te reconstrueren. De borst zal een natuurlijke vorm aannemen. Met de lumbar flap kan ook een zenuw meegenomen worden die kan aangeschakeld worden aan de zenuw ter hoogte van de borstkas. Hierdoor kan men terug gevoel krijgen in de nieuwe borst. Het litteken van lumbar flap ligt wat hoger boven de bilregio; men voorkomt een litteken ter hoogte van de buik zoals bij een DIEP flap.

NADEEL lumbar flap

De lumbar flap is technisch wat moeilijker in vergelijking met een DIEP flap. Om de ingreep technisch makkelijker te maken zal men een stukje bloedvat uit de lies verwijderen en dit inhechten aan het bloedvat van de lumbar flap (zie tekening). Bij een lumbar flap start men de ingreep met de patiënte in buiklig om de flap te verwijderen. Nadien wordt de patiënte gedraaid in ruglig om de borst te reconstrueren. Dit verlengt de operatieduur. Het litteken van een lumbar flap is zichtbaar boven de bilregio (zie foto). Men ervaart ook na de ingreep wat gevoelloosheid ter hoogte van het litteken laag op de rug. Om symmetrie te bekomen met de andere zijde wordt in tweede tijd een liposuctie uitgevoerd. Een lipopanthy wordt 3 weken gedragen voor uw comfort. Door wegname van weefsel uit de lage rugregio zal een liftend effect bekomen worden van de bilregio. Vochtopstapeling onder het litteken van de rug kan voorkomen. Men noemt dit een seroma. Dit wordt gepuncteerd op de raadpleging.

__________

Borstreconstructie met de lumbar flap

De lumbar flap bestaat uit huid- en vetweefsel genomen uit de "love handle" regio gelegen in de lage rugstreek. De blauwe lijn toont aan waar de flap genomen wordt (CT scan onderzoek). De gele pijl toont het bloevat aan dewelke deze flap van bloed voorziet.

Foto lumbar flap borstreconstructie

Bekijk voorbeelden van de lumbar flap borstreconstructie

»Bekijk de foto's van een lumbar flap