Borstreconstructie met de lumbar flap

De lumbar flap voor een borstreconstructie bestaat uit huid- en vetweefsel genomen uit de lage rugregio (love handle regio). Met deze flap kunnen ook makkelijker gevoelszenuwen meegenomen worden die aangesloten worden aan de gevoelszenuw ter hoogte van de borstkas waardoor de borst terug gevoel kan krijgen. De lumbar flap is een alternatief voor de DIEP flap wanneer deze niet beschikbaar is door bv vroegere chirurgie (liposuctie buikwand, buikwandcorrectie).

De kwaliteit van het onderhuidse vetweefsel is optimaal om een natuurlijk aanvoelende borst te reconstrueren. Net zoals bij de DIEP flap wordt ook een CT scan onderzoek uitgevoerd op voorhand om de bloedvaten te beoordelen.

Het bloedvat van de lumbar flap is kort met een kleine diameter (2 mm). Om de ingreep technisch makkelijker te maken wordt een extra stukje bloedvat verwijderd uit de liesregio en aangesloten aan het kleine bloedvat van de lumbar flap. Tijdens de ingreep wordt de patiënte gedraaid: de ingreep start in buiklig om de lumbar flap te verwijderen en nadien wordt de patiënte gedraaid om de borst te reconstrueren.

Het litteken van de lumbar flap bevindt zich boven de bilregio. Om symmetrie te bekomen met de andere zijde wordt in tweede tijd een liposuctie uitgevoerd. Een lipopanthy wordt 3 weken gedragen voor uw comfort. Door wegname van weefsel uit de lage rugregio zal een liftend effect bekomen worden van de bilregio

Vochtopstapeling onder het litteken van de rug kan voorkomen. Men noemt dit een seroma. Dit wordt gepuncteerd op de raadpleging. Voosheidsgevoel ter hoogte van de bilregio kan ook voorkomen omdat de gevoelszenuw in die buurt loopt; dit kan tijdelijk zijn. De mogelijke klassieke complicaties verbonden aan chirurgie zijn wondinfectie, wondloslating of gevoeligheid ter hoogte van het litteken met een trekkend gevoel.

FOTO LUMBAR FLAP

Bekijk voorbeelden van de lumbar flap borstreconstructie

»Bekijk de foto's van een lumbar flap