Change language to ENGLISH

Bij een borstreconstructie met een borstprothese is niet de prothese die moet bepalen hoe de borst eruit ziet; het is het weefsel dat de prothese bedenkt dat bepaalt hoe de borst er esthetisch uitziet.

Prothese borstreconstructie

Een prothese is een vast volume en de grote uitdaging is om de resterende weefsels na een borstamputatie te modelleren rond de prothese. Hoe beter de prothese bedekt wordt hoe beter het (natuurlijke) resultaat. Dit is de reden waarom de prothese achter de spier geplaatst wordt. De positie achter de spier is in feite een onnatuurlijke positie om de borst te reconstrueren.

Persoonlijk geef ik de voorkeur om de prothese in de mate van het mogelijke voor de borstspier te plaatsen en de ingreep te combineren met een lipofilling procedure om een betere bedenking te bekomen; dit noemt men de hybride borstreconstructie. Vooraleer een prothese geplaatst wordt zal de chirurg dikwijls initieel gebruik maken van een expander om de huid te rekken of de bestaande huid te vrijwaren.

Mogelijke complicaties verbonden aan het plaatsen van een prothese zijn:

  • kapselvorming met vervorming van de borst over verloop van tijd
  • vergroot infectie risico gezien vreemd materiaal
  • verplaatsen van de prothese
  • last van de grote borstspier indien geplaatst achter de borstspier
  • pijnopstoten na verloop van tijd
  • onnatuurlijk en koud aanvoelen van de borst
  • zweten van silicone in de omliggende weefsels (siliconoma's)
  • ALCL (lymfoom ontwikkeling in het kapsel)

Expander bij een
borstreconstructie met prothese

Dikwijls zal niet onmiddellijk een definitieve prothese geplaatst worden maar een tijdelijke expander. Een expander is een soort "opblaasbare ballon".

De expander zal in lege toestand geplaatst worden en nadien gevuld met steriel water op de raadpleging. Op die manier kan men de borst langzaamaan "opblazen". Men heeft een goede controle over het volume en kan goed het finaal volume van de prothese inschatten.

Bij patiënten die na de mastectomie radiotherapie zullen krijgen is een expander aangewezen.

De video toont u een expander die volledig opgeblazen werd. Dit is de nieuwe generatie expanders die zachter aanvoelen en voor de patiënt aangenamer zijn. Via een toegangsweg (port) wordt de expander opgeblazen met steriel water. Een expander wordt in "lege toestand" ingebracht; dit verhindert teveel spanning op de wondnaden (en dus minder risico op wondproblemen of infectie). Eenmaal de wonden goed genezen zijn kan de expander opgeblazen worden.

Borstreconstructie:
Wat na de prothese?

Als men werkt met een prothese om de borst te reconstrueren zal men steeds proberen om deze prothese zo goed mogelijk te bedekken met eigen weefsel. Dit is soms een hele uitdaging. Een slechte weefselbedekking leidt immers tot een onnatuurlijk ogend resultaat. Ook het aanvoelen van de borst kan onaangenaam zijn voor de patiënt: men voelt de prothese en de borst kan koud en onnatuurlijk aanvoelen. Een elegante techniek om extra weefselbedekking te bekomen is de lipofilling techniek; men gaat rond de prothese eigen vetweefsel inspuiten om de weefselbedekking te optimaliseren.