Borstreconstructie
met prothese

Een borstreconstructie met een prothese zal deze laatste gebruiken om de verwijderde borst te vervangen. De resterende weefsels na de wegname van de borstklier dienen gemodelleerd te worden rond de prothese. Nadeel is dat een prothese een vast volume heeft en het soms een uitdaging is om een natuurlijk resultaat te bekomen.

VOOR DE INGREEP

De keuze om te kiezen voor een prothese bij een borstreconstructie hangt af van verscheidene factoren. Het is de minst voor de hand liggende optie gezien er vreemd materiaal gebruikt wordt (de prothese). Het doel van de ingreep is een zo natuurlijk mogelijk resultaat te bekomen: de borst moet natuurlijk ogen en aanvoelen. Men moet dus voldoende weefselbedekking hebben en dit kan soms een probleem zijn. Na een borstamputatie blijft dikwijls enkel de huidenveloppe over van de borst. Om een goede bedekking te bekomen zal men dikwijls de prothese achter de spier plaatsen wat ook kan leiden tot problemen of ongemak. Het kan uitdagend zijn om een onmiddellijk goed resultaat te bekomen bij het plaatsen van een prothese net na de wegname van de borst.

DE INGREEP

Doel is de prothese optimaal te bedekken en de natuurlijke vorm van de borst te reconstrueren. Een prothese is een vast volume en de weefsels dienen rond de prothese gemodelleerd te worden. Er wordt aangeraden om de procedure aan te vullen met een lipofilling procedure nadien om een optimaal esthetisch resultaat te bekomen. Indien mogelijk zal men zoveel mogelijk proberen om de prothese voor de spier te plaatsen. Met lipofilling sessies kan dit haalbaar zijn. Op de foto ziet u hoe een prothese zich net onder de huid bevindt wat tot een onnatuurlijk resultaat leidt. De combinatie van een prothese met lipofilling noemt men een hybride borstreconstructie.

"DE HYBRIDE BORSTRECONSTRUCTIE"

Een hybride borstreconstructie maakt gebruik van een prothese en lipofilling. Initieel zal de chirurg een expander plaatsen om de huid te expanderen of de bestaande huid open te houden. Nadien, na een periode van 2 maanden, zal men lipofilling uitvoeren om de onderhuidse weefsellagen op te bouwen. Op die manier wordt een dikkere "bedekkingslaag" bekomen en gaat men ten dele de borst opbouwen uit eigen weefsel. Na een reeks lipofilling sessies zal men dan een (kleine) prothese plaatsen om het uiteindelijke volume te bekomen. Een bijkomende prothese zal ook zorgen voor voldoende borstprojectie.

NA DE INGREEP

Na de ingreep dient u 6 weken zwaardere fysieke inspanning te mijden. Een steunbh dient gedragen te worden gedurende die periode. Roken is absoluut verboden en kan leiden tot ernstige wondproblemen, vooral met de aanwezigheid van een prothese (vreemd materiaal). Na de ingreep wordt gekeken naar het esthetisch resultaat en zal gekeken worden of bijkomende lipofilling sessies kunnen helpen om de contouren te verbeteren. Dit kan uitgevoerd worden 3 maanden na het plaatsen van de prothese of expander.

COMPLICATIES

De aanwezigheid van een prothese vergroot de kans op verwikkelingen. Het is een vreemd materiaal en dus gevoeliger aan infecties. Ook wondproblemen kunnen voorkomen door druk van de prothese. Roken is absoluut verboden en kan leiden tot weefselnecrose. De prothese kan ook verschuiven na de ingreep.

WAAROM EEN PROTHESE ACHTER DE SPIER MIJDEN?

Een prothese achter de grote borstspier kan zorgen voor ongemak of problemen. Een frequent voorkomend probleem is het naar buiten toe verschuiven van de prothese waardoor men een storend volume krijgt aan de buitenzijde van de borst (naar de oksel toe). Een ander voorkomend probleem is het opwaarts verschuiven van de prothese onder de spier waardoor men een vollere bovenpool krijgt en geen mooi gevormde onderpool. Een bijkomend nadeel van een positie achter de spier is spieranimatie. Men ziet de prothese bewegen bij het samentrekken van de borstspier. Dit is vervelend bij bv sportactiviteiten. In feite is een positie achter de spier geen natuurlijke plaats om volume toe te voegen. Het volume moet zich voor de spier bevinden waar de vroegere borstklier zat.