Borstvergroting met prothese

Borstprothesen bestaan in verschillende maten en vormen. Klassiek onderscheiden we bij een borstvergroting de anatomische (druppelvormige) en de ronde prothesen. De nieuwe generatie prothesen zijn de ergonomische prothesen (silicone). Deze prothesen nemen een druppelvormige of ronde vorm aan naargelang de positie van de borst en voelen zeer natuurlijk aan.

Anesthesie

Een borstvergroting wordt uitgevoerd onder volledige verdoving. Dit geeft u het meeste comfort en de ingreep kan onder veilige omstandigheden uitgevoerd worden. Borstvergrotingen onder sedatie en lokale verdoving worden bij ons niet uitgevoerd.

Incisie

Men kan bij een borstvergroting de incisie plaatsen rond het tepelhof (periareolair), in de oksel (axillair) of in de borstplooi onderaan (inframammair). Wij verkiezen de inframammaire incisie; dit geeft een goed overzicht van het operatieveld. Het litteken wordt over verloop van tijd praktisch onzichtbaar en zit mooi verborgen in de onderste borstplooi.

Plaats van de prothese

Een prothese wordt voor of achter de spier geplaatst. Men spreekt respectievelijk van prepectoraal of retropectoraal (submusculair). De keuze voor een bepaalde positie hangt af van uw lichaamsbouw (volume borstklierweefsel), het advies van de chirurg en het gewenste volume. We gaan in de mate van het mogelijke een prepectorale plaats verkiezen maar dit wordt uitvoerig besproken op de ingreep.

Sluiten incisie

De incisie bij een borstvergroting wordt gesloten met een resorbeerbare hechting. Het litteken vervaagt over verloop van tijd en wordt praktisch onzichtbaar. Er dienen na de ingreep geen specifieke wondzorgen te gebeuren. Een littekenzalf (Cicaplast) mag na een drietal weken aangebracht worden.

Na de ingreep

Men gaat u aanraden om na de borstvergroting een sportbh te dragen gedurende drie weken dag en nacht. Dit geeft u comfort en zorgt ervoor dat de prothesen mooi op hun plaats blijven. Sportactiviteiten worden best vermeden gedurende zes weken. In het begin kan u de indruk hebben dat de prothesen wat hoog zitten. Dit is normaal; de prothese zullen lichtjes afdalen de komende maanden na de ingreep.

Mogelijke complicaties

Het plaatsen van een prothese is een weloverwogen keuze. Een borstvergroting is een veilige ingreep maar men moet wel geïnformeerd worden over mogelijke complicaties die kunnen ontstaan. Om complicaties te vermijden moeten enkele basisregels gerespecteerd worden. Lees meer over mogelijke complicaties.

_________________________________________________________________

Borstprothesen zijn beschikbaar in verschillende maten en vormen. Ook de textuur (buitenkant van de prothesen) kan verschillen: men spreekt van gladde of ruwe (getextureerde) prothesen. In onze praktijk gebruiken wij de ergonomische prothesen voor een borstvergroting. Grote voordeel van deze prothesen is dat ze zeer natuurlijk aanvoelen en bovendien wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen ronde en druppelvormige prothesen. U vindt uitgebreide informatie over de ergonomische prothesen (Ergonomix) op www.motiva.health

Meer informatie over prothesen

In de meerderheid der gevallen gaan we ergonomische prothesen gebruiken. Het grote voordeel is dat dit type prothese de positie van de borst volgt. Er zit als het ware een dynamiek in de prothese. De prothese is niet langer een louter inert, statisch gegeven. Een ergonomische prothese neemt een druppelvorm (anatomische vorm) aan in staande positie en een ronde vorm in liggende positie. Net zoals een normale borst dus. Een ander groot voordeel is het natuurlijk aanvoelen van de prothese na de borstvergroting. Vorige generaties prothesen voelden dikwijls stugger aan (randen soms duidelijk voelbaar). Bij ergonomische prothesen gaat men de randen veel minder voelen. De borst oogt ook natuurlijker.

»Lees meer

Minimal scar techniek

Een ergonomische prothese kan door een incisie van 2.5 tot 3 cm ingebracht worden. Dit is mogelijk dankzij de uitstekende kwaliteit en uitzonderlijke karakteristieken van de prothese. Bovendien kan men gebruik maken van de "no touch" techniek waarbij de prothese via een "sleeve" ingebracht wordt en dus niet aangeraakt wordt of niet in contact komt met de huid.

»Lees meer

Veelgestelde vragen

Bekijk enkele veelgestelde vragen en bekijk de antwoorden. Bijkomende informatie krijgt u steeds van uw chirurg.

»Lees meer