Een borstvergroting wordt uitgevoerd met een prothese, vetinjecties (lipofilling) of een combinatie van beiden (hybride borstvergroting). Een borstvergroting verbetert het volume, de vorm en de projectie van de borst in harmonie met uw lichaamscontour.

Om een (sterk) afhangende borst te corrigeren dient een mastopexie of borstlifting te gebeuren waarbij een deel van de huid verwijderd wordt. Het hangende aspect kan dikwijls niet enkel door een prothese opgelost worden.

Borstvergroting met lipofilling

Borstvergroting met lipofilling zorgt voor een natuurlijk resultaat met uw eigen vetweefsel.

»Lees meer

Hybride borstvergroting

Een hybride borstvergroting combineert lipofilling met een prothese. De prothese zorgt voor extra volume en projectie van de borst.

»Lees meer

Complicaties prothesen

Een prothese is een vreemd materiaal dat soms kan aanleiding geven tot verwikkelingen.

»Lees meer

Anatomie van de borst

De borst is in feite een onderhuidse structuur. De borst bestaat in essentie uit de huid en de borstklier en ligt bovenop de grote borstspier.

»Lees meer

Waarom wordt een prothese achter de spier geplaatst bij een borstvergroting?

Prothesen werden achter de spier geplaatst omdat het resultaat natuurlijker zou zijn door een betere bedekking van de prothese. De spier zal de prothese vooral aan bovenpool bedekken waardoor de overgang tussen de borstkas en prothese "zachter" zou zijn. Met de hybride techniek wordt dit probleem eigenlijk verholpen: met vetinjecties kan men deze bovenpool opvullen en de prothese toch voor (en niet achter) de spier plaatsen. Nadeel van een positie achter de spier is meer ongemak of pijn na de ingreep (de spier dient losgemaakt te worden) en vooral borstanimatie of spieranimatie; men ziet als het ware de prothese bewegen door samentrekken van de spier. Dit is vervelend bij sportactiviteiten bv. Men zou ook beweren dat een positie achter de spier minder kapselvorming geeft maar daar zijn de meningen over verdeeld. Wij verkiezen een positie voor de spier aangevuld met vetinjecties om een natuurlijk ogende borst te bekomen.

Wat is "rippling" of plooivorming in de huid na een borstvergroting?

Rippling of het visueel opvallen van rimpels in de huid van de borst komt doordat een prothese slecht bedekt wordt. Belangrijk is nooit een te grote prothese te plaatsen omdat de kans op rippling toeneemt. Voldoende weefselbedekking is dus cruciaal en dit kan bekomen worden door de prothese achter de spier te plaatsen of door vetinjecties of lipofilling toe te passen. Silicone prothesen zouden minder rippling geven in vergelijking met watergevulde prothesen. Een prothese - zelfs achter de spier - zal altijd voelbaar zijn in het onderste, buitenste kwadrant van de borst. Dit kan opnieuw verholpen worden met lipofilling waardoor een betere bedekking bekomen wordt.

Moet een gescheurde prothese vervangen worden?

Ja, een gescheurde silicone prothese moet vervangen worden. Een scheur in een prothese zal aangetoond worden met een NMR onderzoek. De reden waarom deze vervangen moet worden is dat silicone granuloma vorming kan veroorzaken of kleine collecties in de borstklier. Dit kan verwarring brengen op mammografie bij screening en verward worden met borstkanker. Bij het verwijderen van de prothese moet het bijhorend kapsel of littekenweefsel mee verwijderd worden. Dit wordt dan histologisch onderzocht. Algemeen stelt men dat een prothese 10 tot 15 jaar meegaat; dit geldt zowel voor watergevulde als silicone prothesen. De prothese moet niet acuut verwijderd worden; het is geen urgentie maar men wacht toch best niet te lang (maximaal een maand). De silicone die vrij komt kan nog meer littekenvorming teweeg brengen immers.

Waarom kan een borst hard aanvoelen?

De borst kan hard beginnen aanvoelen door kapselvorming. Kapselvorming is littekenweefsel dat zich vormt rond de prothese. Waarom kapselvorming optreedt is slechts deels geweten maar door het feit dat een prothese een vreemd materiaal is gaat uw lichaam dit afstoten. Dit kapsel kan verdikken en uiteindelijk gaan samentrekken; met spreekt van kapselcontractuur. Dit uit zich in een hard aanvoelende borst die ook kan misvormen; de natuurlijke vormen verdwijnen en de borst wordt pijnlijk. Men ziet dit meer bij rokers of bij patiënten bij wie een infectie is opgetreden. Kapselvorming kan optreden vroeg na de ingreep (een jaar) of na vele jaren.

Hoe gaat u met prothesen mijn decolleté verbeteren of verjongen?

Het is een beetje een mythe dat borstprothesen gaan zorgen voor een betere definitie van het decolleté. Dit hangt in eerste plaats af van de vorm en grootte van de borsten alsook van de breedte van de borst voor de ingreep. De omtrek van de borstkas speelt ook een duidelijke rol hierin. Men kan wel het decolleté duidelijk verbeteren door vetinjecties of lipofilling uit te voeren. De cleavage wordt hierdoor natuurlijk en expressiever.

Hoe groot is het risico op verlies van gevoeligheid van de tepel?

Het komt frequent voor dat er een gevoelsstoornis optreedt na een borstvergroting. Dit zal vooral voorkomen bij het plaatsen van een groot volume. Dit komt door de druk uitgeoefend door de prothese. Dit is in het merendeel van de gevallen van voorbijgaande aard (3 tot 6 maanden). Een verlies van gevoeligheid ter hoogte van de tepel komt voor bij 5 tot 10% van de gevallen. Een incisie in de borstplooi waarlangs de prothese geplaatst wordt houdt het minste risico in op gevoelsverlies.

Moet ik op controle blijven komen na een borstvergroting?

Een jaarlijkse controle is aangeraden na een borstvergroting. Verdachte, plotse zwellingen of verhardingen verdienen specifieke aandacht en vergen een strikte opvolging of beeldvorming.

Contacteer
Dr. Stillaert

Voor bijkomende informatie of een raadpleging gelieve ons secretariaat te contacteren.

Dr Filip Stillaert, erkend plastisch en reconstructief chirurg - Lipofilling

Dr. Stillaert

Dr Filip Stillaert is adjunct-kliniekhoofd verbonden aan de dienst Plastische Heelkunde van het Universitair Ziekenhuis Gent.

Online consultatie

altijd en overal

Plan een online consultatie met Dr Filip Stillaert

Contact opnemen