Laattijdige of secundaire reconstructie met een DIEP flap rechts

Voorgeschiedenis van borstamputatie of mastectomie rechts. Het volume van de borst en de huid dient gereconstrueerd te worden. Hiervoor werd een DIEP flap gebruikt waarbij huid- en vetweefsel getransplanteerd werd naar de borstkas. Het resultaat is zichtbaar na anderhalf jaar en na tepelreconstructie en tatoeage. Bemerk hoe natuurlijk de borst is met een mooi gevormde onderpool. De borst voelt natuurlijk aan en soepel. De linker borst werd onaangeroerd gelaten (geen bijkomende correctie nodig).

Beiderzijdse DIEP flap reconstructie na eerdere reconstructie met prothesen

Eénzijdige onmiddellijke borstreconstructie met DIEP flap

Beiderzijdse onmiddellijke borstreconstructie met DIEP flap

Beiderzijdse reconstructie met een DIEP flap

De rechter borst is een laattijdige reconstructie na eerdere mastectomie of borstamputatie. De linker borst is een onmiddellijke reconstructie op het moment dat de borst verwijderd werd. Beide tepels werden gereconstrueerd en nadien getatoeëerd. Het verschil tussen beide borsten is duidelijk te zien: bij een laattijdige reconstructie (rechts) wordt de huid van de buik bewaard om de nieuwe huid van de borst te maken (kleurverschil); bij een onmiddellijke borstreconstructie wordt de huid van de oorspronkelijke borst bewaard en wordt de huid van de buik voor het merendeel verwijderd. Men ziet net na de ingreep het "huideiland" zitten ter hoogte van de linker borst; hiermee wordt nadien de tepel gemaakt.

Beiderzijdse reconstructie met een DIEP flap

Laattijdige reconstructie van de rechter borst en onmiddellijke reconstructie van de linker borst met een DIEP flap. Beide borsten hebben natuurlijke contouren. Beide tepels werden eveneens gereconstrueerd.

Rechter borstreconstructie met een DIEP flap

Diagnose van borstkanker rechter borst. De borst werd verwijderd en er werd een tijdelijke expander geplaatst omwille van geplande radiotherapie (bestraling). Na beëindigen van de bestraling werd de expander verwijderd en werd een reconstructie uitgevoerd van de rechter borst met een DIEP flap. Voordeel van een expander is dat de huid van de borst kon bewaard blijven waardoor het esthetische resultaat mooier is. Zij kreeg eveneens een tepelreconstructie met tatoe. De linker borst werd gelift in tweede tijd.

Beiderzijdse borstreconstructie met de DIEP flap

  • rechter onmiddellijke reconstructie met bewaren oorspronkelijke huid (in verleden tumorectomie gehad)
  • linker laattijdige reconstructie (in verleden poging gehad tot reconstructie met gesteelde flap uit de rug (latissimus dorsi flap)
  • tepelreconstructie beiderzijds met tatoeage

Beiderzijdse onmiddellijke borstreconstructie met de DIEP flap

  • onmiddellijke reconstructie bewaart de oorspronkelijke huid van de borst
  • de tepel werd verwijderd en opnieuw gereconstrueerd
  • natuurlijk resultaat met mooie contouren van de borst
  • litteken ter hoogte van de buik geneest goed en vervaagt over tijd

Onmiddellijke reconstructie van de borst links

Patiënte onderging een tumorectomie links maar had een bijkomende mastectomie nodig waarbij een onmiddellijke reconstructie plaats vond met een DIEP flap.