Lipofilling
de techniek uitgelegd

Lipofilling of vettransplantatie is een techniek waarbij de chirurg met liposuctie onderhuids vetweefsel verwijderd. Nadien wordt dit vetweefsel gezuiverd en opnieuw ergens anders in het lichaam geïnjecteerd. De indicaties kunnen zowel esthetisch als reconstructief zijn.

LIPOFILLING STAP 1:
LIPOSUCTIE

Onderhuids vetweefsel wordt verwijderd uit de dijen, buik of flanken. Waar vetweefsel verwijderd wordt hangt af van uw voorkeur en van de beschikbaarheid. Met fijne canules wordt dit vetweefsel verwijderd via kleine insneden van 4 mm. De canules hebben een diameter van 3 mm. Grotere diameters aspireren grotere stukjes vet die moeilijker overleven. De beste manier om vet te verwijderen is met manuele liposuctie zonder gebruik te maken van een liposuctie toestel. De zuigkracht in een toestel is immers te groot en schadelijk voor de overleving van de vetcellen.

LIPOFILLING STAP 2:
ZUIVEREN VAN HET VET

Het geaspireerde vetweefsel bevat nu de vetcellen maar ook afbraakproducten van stukgemaakte cellen (olie druppels) en overtollig infiltratie- en lichaamsvocht. Om de gezonde vetcellen te scheiden en te isoleren gaat men het vetweefsel verwerken. Dit kan men door centrifugatie (slingeren van het vetweefsel) of door het vetweefsel te wassen. De keuze voor een welbepaalde techniek hangt af van de expertise van de chirurg.

LIPOFILLING STAP 3:
INJECTIE

Het gezuiverde vet wordt verzameld in spuiten en is klaar voor injectie. Dit vetweefsel zal volgens een bepaalde methode geïnjecteerd worden. Men noemt dit de structurele vetweefseltransplantatie. Men gaat met deze techniek een maximale overleving nastreven van het geïnjecteerde vetweefsel. Het vet wordt in kleine reepjes of lijntjes op verschillende niveaus geïnjecteerd.

De tekening verduidelijkt hoe lipofilling werkt

Met de canule worden kleine stukjes vet verwijderd en getransplanteerd elders in het lichaam. Deze stukjes vet overleven doordat nieuwe bloedvaatjes ontstaan uit bestaande bloedvaten en groeien naar de stukjes vetweefsel.