Hybride borstreconstructie

Een hybride borstreconstructie combineert een prothese én lipofilling. Doel van de lipofilling is een optimale bedekking te bekomen van de prothese. Op die manier oogt de borst natuurlijker en is de prothese minder voelbaar en minder zichtbaar.

Wat is een hybride borstreconstructie?

Een hybride borstreconstructie maakt gebruik van een prothese én lipofilling. Het belangrijkste bij deze techniek is een optimale bedekking bekomen van de prothese en het volume van deze prothese zo klein mogelijk te houden. Door een optimale bedekking gaat de prothese minder zicht- en voelbaar zijn. Lipofilling gaat eveneens volume toevoegen waardoor het finaal volume van de prothese kleiner zal zijn.

De techniek?

Na de borstamputatie moet men een ruimte creëren waarin het vetweefsel kan geïnjecteerd worden. Deze ruimte zal aangemaakt worden door het plaatsen van een (voorlopige) expander. De expander zal een lichaamsreactie op gang brengen: een kapsel wordt gevormd rond de expander. Dit kapsel is in feite littekenweefsel en creëert een ruimte tussen de huid en de expander. Na 8 weken zullen talloze jonge bloedvaatjes zich vormen in dit kapsel; het is dus rijkelijk voorzien van een bloedvoorziening. Het is net deze bloedvoorziening die het geïnjecteerde vetweefsel zal nodig hebben om te kunnen overleven of althans de kansen op overleving maximaliseren.

De chirurg zal dus na 8 weken een eerste lipofilling sessie uitvoeren met injectie van vetweefsel tussen de huid en het zich gevormde kapsel. Men wacht dan drie maanden om een volgende lipofilling sessie uit te voeren. Die drie maanden zijn nodig om het geïnjecteerde vetweefsel tot rust te laten komen (overleven). Op die manier kan men 2, 3 of 4 lipofilling sessies uitvoeren tot wanneer zich een goed gevormde, onderhuidse vetweefsellaag heeft gevormd. Deze kan makkelijk enkele centimeters dik zijn na enkele lipofilling sessies.

De laatste stap bestaat dan uit het verwijderen van de expander en het plaatsen van een prothese. De prothese zal het extra volume toevoegen en de borst een projectie geven (naar voor komen van de borst).

Voor wie is deze techniek?

Minpuntje is dat men nog steeds gebruik maakt van een prothese. Een prothese kan echter nog steeds een rol spelen in borstreconstructies zolang men maar de impact van een prothese probeert tot een minimum te herleiden. Daar waar vroeger een borstreconstructie met een prothese in de meerderheid der gevallen leidde tot problemen zal deze techniek deze problemen proberen op te lossen.

Borstreconstructie enkel met prothese:

 • koud aanvoelen van de borst
 • prothese duidelijk voelbaar en zichtbaar
 • hard aanvoelen van de borst
 • "statische" borst zonder dynamiek ("een bol op de borstkas")
 • geen natuurlijke look met slechte volumeverdeling
 • pijn en ongemak door positie achter de spier

Hybride borstreconstructie:

 • warmer aanvoelen van de borst door lipofilling
 • prothese duidelijk minder zicht- en voelbaar door vetweefsellaag errond
 • natuurlijker aanvoelen van de borst
 • dynamische borst omdat prothese dikwijls voor de spier kan geplaatst worden
 • natuurlijke look met goede volumeverdeling van borstvolume
 • minder ongemak en pijn door positie voor de spier

De techniek is dus een alternatief voor microchirurgie. Mensen die niet aanmerking komen voor microchirurgie omwille van talloze redenen kunnen dus in aanmerking komen voor de hybride borstreconstructie.

_

_

NMR borst

Dit NMR beeld toont het resultaat van een hybride borstreconstructie (profiel). Men ziet de vetweefsellaag rond de prothese zitten. De vetweefsellaag werd gereconstrueerd door 3 lipofilling sessies. De prothese zit voor de borstspier en gaat zowel extra volume geven als de borst naar voor brengen (projectie).

Fotogalerij

Bekijk enkele voorbeelden van een hybride borstreconstructie.

»Lees meer