Hybride borstvergroting

______________________________

Een hybride borstvergroting combineert een prothese en eigen vetweefsel. Lipofilling wordt gebruikt om extra volume toe te voegen aan de borst. Er kan dan een kleinere borstprothese geplaatst worden (minder vreemd materiaal).

Anesthesie

Een hybride borstvergroting wordt uitgevoerd onder volledige verdoving. Dit is voor de patiënt comfortabeler. Er dient zowel een borstvergroting uitgevoerd te worden als een liposuctie. De ingreep vindt plaats in dagkliniek.

Incisie

Voor de liposuctie worden enkele kleine incisies geplaatst in de huidplooien van 3 tot 4 mm. Voor het plaatsen van de prothese dient een incisie geplaatst te worden in de (onderste) borstplooi met een lengte van 3 tot 4 cm. Door het gebruik van ergonomische prothesen kan deze incisie beperkt gehouden worden. De incisie geneest mooi en is praktisch onzichtbaar na verloop van tijd.

Lipofilling en plaatsen borstprothese

De chirurg zal eerst de liposuctie uitvoeren om het vetweefsel te bekomen. Dit vetweefsel wordt nadien gezuiverd. Afhankelijk van de wensen van de patiënte en de hoeveelheid bekomen vetweefsel kan dan een inschatting gemaakt worden van het gewenste volume van de prothese. Men heeft immers steeds een grote keus aan prothesen voorhanden evenals testprothesen (deze worden op voorhand besteld op basis van uw wensen). Na het plaatsen van de testprothese en het resultaat wordt dan de definitieve prothese geplaatst. Nadien voert men dan de lipofilling uit en gaat men heel gericht vetweefsel injecteren in de esthetische zones van de borst met aandacht voor het decolleté en de onderpool.

De grote voordelen van een hybride borstvergroting zijn:

 • minder ongemak in vergelijking met een borstvergroting met prothese achter de spier
 • de prothese kan voor de spier geplaatst worden
 • lipofilling kan esthetische zones van de borst extra aandacht geven
 • minder vreemd materiaal (prothese) doordat een deel van het volume aangebracht wordt door lipofilling
 • bijkomend voordeel is verbeterde lichaamscontour door de liposuctie
 • natuurlijker resultaat dan klassieke borstvergroting met prothese

Sluiten

Alle incisies worden gesloten met resorbeerbare hechtingen.

Na de ingreep

Men gaat een steunbh dragen gedurende drie weken en een lipopanthy gedurende drie weken. De lipopanthy zal u comfort geven en de zwelling tegengaan. Sport mag hervat worden na zes weken. Eén van de grote voordelen van een hybride borstvergroting is het plaatsen van de prothese voor de spier. Een positie voor de spier is minder pijnlijker dan achter de spier en men recupereert vlotter. De vervelende nevenwerkingen van een positie achter de spier worden ook vermeden. Men mag dagelijks douchen en de controle vindt plaats na een week. Het definitieve resultaat kan ingeschat worden na drie maanden.

__________

Waarom een hybride benadering?

Het combineren van een prothese én lipofilling heeft een groot voordeel. Door deels gebruik te maken van uw eigen vetweefsel gaan we:

 • een kleiner implantaat of borstprothese kunnen gebruiken (minder vreemd materiaal in uw lichaam)
 • het extra of nodig volume toevoegen met uw lichaamseigen vetweefsel
 • de contouren van de borst verzachten door het inspuiten van vetweefsel
 • gericht specifieke zones van de borst verbeteren of behandelen
 • een mooier decolleté bekomen door gebruik te maken van uw eigen vetweefsel
 • het soms zichtbare ribbenrooster behandelen waardoor de ribben minder zichtbaar worden
 • de onderpool van de borst voller maken (een mooie onderpool bepaalt het esthetisch uitzicht van de borst)

Type prothesen

In de meerderheid der gevallen wordt een ergonomische prothese gebruikt. Voordeel is dat dit type prothese zich aanpast aan de positieveranderingen van de borst.

»Lees meer