Change language to ENGLISH

De volgende lijst vragen is samengesteld op basis van veelgestelde vragen die op de raadpleging aan bod komen. Bedoeling is u voor te bereiden op de raadpleging en reeds goed op de hoogte te zijn van de voorgestelde technieken.

Kan het gevoel hersteld worden in de nieuw gereconstrueerde borst?

Dit kan inderdaad door een zenuw in de weefselflap te hechten aan een gevoelszenuw ter hoogte van de borstkas. Deze zenuwreconstructie kan goed uitgevoerd worden bij de lumbar flap omdat in deze flap lange zenuwen kunnen meegenomen worden. Bij de DIEP flap is dit wat moeilijker omdat de zenuwen korter zijn in een DIEP flap. Reken op goed een jaar de tijd vooraleer men stilaan gevoel begint te krijgen in de nieuw gereconstrueerde borst.

Hoe zit het met gevoel in mijn buik na een DIEP flap operatie?

Ter hoogte van de buik (en litteken) kan men voosheid ervaren na de ingreep; dit kan over verloop van tijd wegebben. Ook een spanningsgevoel kan enige tijd aanwezig zijn na het opnieuw hechten van de buik. Dit spanningsgevoel zal stilaan minderen over de komende maanden.

Mag ik douchen na een borstreconstructie?

U mag twee dagen na de ingreep beginnen douchen zonder problemen. Baden of zwemmen is voor 6 weken uitgesloten.

Mag ik autorijden na een borstreconstructie?

Er wordt aangeraden om drie weken te wachten met autorijden. Dit om bruuske bewegingen te mijden ter hoogte van de borstkas. Uiteraard dient u als passagier uw autogordel te dragen.

Wanneer mag ik beginnen sporten?

Er wordt aangeraden om te wachten met zwaardere fysische spanningen (sport) gedurende een periode van 6 weken.

Heeft u voldoende ervaring met borstreconstructies?

Zelf ben ik opgeleid in het UZ Gent voor borstreconstructies met microchirurgie. Het UZ Gent is toonaangevend in dit vakgebied en geniet een internationale faam. Microchirurgische borstreconstructies zijn mijn passie en ik doe dit type ingreep heel graag omdat er veel voldoening schuilt in deze ingrepen. Gemiddeld doe ik 2 borstreconstructies per week en ik doe dit al gedurende 10 jaar.

Doet u zelf de ingreep?

Uiteraard doe ik zelf de ingreep. Het is een complexe ingreep die expertise vergt in microchirurgie. In het UZ Gent assisteren assistenten die in opleiding zijn maar heel bekwaam zijn. Zij helpen om de wonden mee te sluiten en assisteren met de microchirurgie. In de privé praktijk voer ik deze ingrepen volledig zelfstandig uit met behulp van een gemotiveerde operatieverpleegkundige.

Wat zijn de risico's van dergelijke ingreep?

Technisch gezien is deze ingreep geen probleem voor iemand met ruime ervaring met deze technieken (DIEP flap, SGAP flap of LUMBAR flap).

Maar het moet gezegd dat elke vorm van chirurgie verbonden is met een zeker risico. Patiënten met een hoog risico profiel zijn:

  • zwaarlijvige patiënten
  • voorgeschiedenis van (zware) bestraling
  • diabetes patiënten
  • recente chemotherapie
  • rokers
  • stollingsaandoeningen
  • verkalkte of slechte bloedvaten
  • systeemaandoeningen
  • voorgeschiedenis van eerdere chirurgie

Complicaties kunnen mineure complicaties inhouden zoals wondproblemen (infectie, allergie op verbanden, wondloslating) of een kleine nabloeding (lokale zwelling). Grotere complicaties houden in: deels afsterven van de flap (vetnecrosis wat zich uit door verhardingen in de borst en vooral gezien wordt in zwaarlijvige patiënten of rokers) of het volledig afsterven van de gereconstrueerde borst.

Een volledig verlies van de gereconstrueerde borst komt voor in ongeveer 1% der gevallen en situeert zich steeds in de risicogroepen.