Wat is Lipofilling?

Lipofilling

Lipofilling is een chirurgische techniek binnen de plastische en reconstructieve heelkunde waarbij vetweefsel verwijderd wordt met liposuctie en nadien geïnjecteerd wordt elders in het lichaam. Dit omwille van esthetische of reconstructieve redenen.

Lipofilling is geen nieuwe techniek maar de resultaten zijn verbeterd omwille van betere kennis van het gedrag van geïnjecteerd vetweefsel.

GESCHIEDENIS VAN LIPOFILLING

Vetweefsel transplantatie is niet nieuw. Men begon reeds vetweefsel te transplanteren eind 19de eeuw.

»Lees meer

WAT IS VETWEEFSEL?

Het menselijk vetweefsel is een zeer dynamisch weefsel. Het bevindt zich onderhuids en in de buikholte. Het is een orgaan op zich en bevat een waaier aan interessante cellen.

»Lees meer

HOE WERKT LIPOFILLING?

Lipofilling is het transplanteren van vetweefsel zonder dat de bloedvoorziening onmiddellijk wordt hersteld. De cellen zijn eigenlijk overgelaten aan hun lot.

»Lees meer

HOE OVERLEEFT GEINJECTEERD VETWEEFSEL?

Na een lipofilling procedure gaat het geïnjecteerde vetweefsel overleven door voedingsstoffen op te zuigen uit de omgeving. De getransplanteerde cellen overleven de eerste 24h in een zuurstofarm milieu. Zij kunnen dit maar voor bepaalde duur volhouden.

Na 24h gaan vanuit de omgeving nieuwe bloedvaatjes ingroeien. Dit is een natuurlijk proces dat op gang komt bij cellen die zuurstof tekort hebben (hypoxie). Die nieuwe bloedvaatjes bereiken de cellen en gaan deze terug gaan voeden en van zuurstof voorzien. Vanaf nu kunnen ze overleven. De cellen die te laat voorzien werden van nieuwe bloedvaatjes zullen afsterven en opgeruimd worden door het lichaam. Het afsterven van deze cellen noemt men resorptie.