Change language to ENGLISH

EEN FASCINEREND WEEFSEL

Het menselijk vetweefsel wordt omschreven als de "panniculus adiposus". Het omhelst alle vetweefsel binnen het menselijk lichaam dat zich bevindt in de buikholte, rond de inwendige organen en onder de huid. Adipeus weefsel bestaat hoofdzakelijk uit 2 compartimenten: de vetcellen of adipocyten én de stromaal-vasculaire fractie (SVF).

Vetweefsel is wat men noemt een "bindweefsel" en is uniek gezien het een unieke samenstelling heeft en heel actief is.

De Zwitser Conrad Gessner was de eerste die vetweefsel beschreef in 1551! De terminologie "adipeus" en "lipide" zijn respectievelijk afgeleid van het Latijnse woord "adeps" en het Griekse woord "lipos" wat vetweefsel betekent.

Geen ander orgaan binnen het menselijk lichaam is ooit zo uitvoerig beschreven en besproken geweest. Vetweefsel beroert mensen op zowel sociaal, economisch, medisch, cultureel en artistiek vlak.

Vetweefsel is aanwezig binnen alle zoogdieren. Het vetweefsel regelt de lichaamstemperatuur, beschermt onderliggende anatomische structuren zoals pezen, spieren, bloedvaten en zenuwen, beschermt het lichaam tegen uitwendig trauma, het coördineert belangrijke endocrinologische processen en definieert de lichaamscontouren.

Vetweefsel is een belangrijk endocrien orgaan en produceert hormonen zoals leptine, resistine en het cytokine TNFα.

Het humaan vetweefsel is het enige weefsel binnen het menselijk lichaam dat zijn volume of massa substantieel kan veranderen eens men de volwassen leeftijd bereikt heeft. Bij zwaarlijvigheid kan het vetweefsel tot 60 - 70% van het totaal gewicht bepalen.

Vetcellen kunnen in volume toenemen (hypertrofie) of in aantal (hyperplasie). Hypertrofie is het gevolg van het opslaan van triglyceriden (positieve energiebalans). Hyperplasie is het recruteren van jonge vetcellen die uitgroeien tot volwaardige vetcellen (adipogenesis).

ENDOCRIEN ORGAAN

Vetweefsel is een belangrijk endocrien orgaan: het regelt de lichaamstemperatuur en maakt verscheidene stoffen aan voor een goed functioneren van het lichaam. Men spreekt van een endocrien orgaan. Het strekt zich als het ware als een "mantel" uit over het ganse lichaam en bevindt zich voornamelijk onder de huid. Vetweefsel kan zich uitzetten bij inname van calorieën, men spreekt van hyperplasie. Dit wil zeggen dat bestaande vetcellen energie gaan opslaan onder de vorm van een lipide of olie druppel. De olie druppel in een vetcel neemt 90% van het volume van een vetcel in. Vetcellen kunnen tot 40 maal hun eigen volume verdubbelen.

DE ADIPOCYT

Een vetcel wordt ook adipocyt genoemd. Vetcellen zijn de belangrijkste celpopulatie binnen vetweefsel. De andere cellen vindt men in de stromaal-vasculaire fractie (SVF). In deze fractie zitten allerhande cellen en ook de stamcellen: de adipeus afgeleide stamcellen (adipose derived stem cells of ADSC). Deze stamcellen werden ontdekt begin 21ste eeuw. Deze stamcellen zijn veelbelovend op het gebied van de regeneratieve geneeskunde en tissue engineering. Men kan nu makkelijk via een punctie onder de huid deze stamcellen wegzuigen en gebruiken voor toepassingen.