Borstverkleining

Zware borsten kunnen fysische problemen (rug- en nekklachten) geven alsook emotioneel zwaar doorwegen. Men is dikwijls belemmerd in zijn dagelijkse activiteiten en sportbeoefening is moeilijk.

WAT IS EEN BORSTVERKLEINING?

Een borstverkleining of borstreductie houdt in dat men een hoeveelheid borstklierweefsel verwijdert om het volume te verminderen. Van belang is de bloedvoorziening naar de tepel en tepelhof te vrijwaren alsook het gevoel te bewaren. Na het verwijderen van een deel van de borstklier gaat men de borst terug in model brengen. De overtollige huid die overblijft na het verwijderen van het volume wordt verwijderd en aangespannen rond de nieuwe borst. Een borstverkleining heeft als doel de projectie van de borst te verbeteren, de contouren te verbeteren en de gevoeligheid van tepel en tepelhof te vrijwaren. Dikwijls wordt bijkomend een liposuctie uitgevoerd om overtollig vetweefsel aan de buitenkant van de borst te verwijderen.

WAT ZIJN MOGELIJKE COMPLICATIES?

Mogelijke complicaties bij een borstreductie zijn nabloeding, infectie, verbrede littekens, asymmetrie, afsterven (of deels) van tepel of tepelhof, gevoelsstoornis van de tepel (tijdelijk of permanent), hardheid van de borst (vetnecrosis), borstvoeding niet meer mogelijk, verband allergie, verdikte littekenvorming of gestoorde contour van de borst. Complicaties na een borstverkleining zijn frequenter bij rokers (rookverbod), diabetes en zwaarlijvigheid. Bloedverdunners (aspirine) dient gestopt te worden voor de ingreep. Rookstop is absoluut aangewezen minstens drie weken voor de ingreep.

__________

HET CONSULT

Op de raadpleging zal de chirurg u onderzoeken en uw klachten gerelateerd aan de zware borsten noteren. Hij zal enkele afmetingen nemen ter hoogte van beide borsten en uw gewicht en lengte noteren. Roken is uit den boze en dient gestopt te worden minstens 3 weken voor de ingreep. Een aanvraag voor tussenkomst zal opgemaakt worden op basis van de afmetingen genomen ter hoogte van de borsten. Niet iedereen kan immers in aanmerking komen voor een terugbetaling. Preoperatief zal ook een mammografie geregeld worden.

__________

DE LITTEKENS NA EEN BORSTVERKLEINING

Het litteken na een borstverkleining bevindt zich rond het tepelhof en loopt verticaal naar de onderste borstplooi toe. In de borstplooi zelf bevindt zich ook een litteken. Specifieke wondzorgen en verbanden worden voorgeschreven om een vlotte wondheling te bekomen. Belangrijk is een verbreding van de littekens te voorkomen (vooral het verticale litteken). De hechtingen zijn oplosbaar. Na de ingreep dient een steunbh gedragen te worden gedurende drie weken. Er zijn geen specifieke wondzorgen voorzien en dagelijks douchen is toegestaan.

__________

KANDIDATES VOOR BORSTREDUCTIE

  • te zware borsten in verhouding tot de lichaamsbouw
  • nek-, schouder- en rugklachten
  • slechte houding door te zware borsten
  • striemen in de schouder door bh
  • zware afhangende borst met de tepel die naar beneden wijst
  • asymmetrische borsten
  • moeite om te slapen door slechte positie
  • huidrashes of -irritatie in de huidplooien
  • onzekerheid en verminderd zelfvertrouwen
  • moeite om sport te beoefenen of activiteiten

__________

FOTO GALERIJ

Voorbeelden van een borstverkleining of borstreductie.

»Bekijk de foto's van een borstverkleining