Borstvergroting
consultatie, procedure & prijzen

Een borstvergroting is één van de meest uitgevoerde ingrepen binnen de plastische chirurgie. Dankzij de lipofilling techniek en borstprothesen van zeer goede kwaliteit, kunnen we zeer natuurlijke resultaten bekomen bij een borstvergroting. Ons centrum is een Motiva Centre of Excellence. Voor meer informatie klik hier.

De consultatie voor een borstvergroting

De eerste stap bij een borstvergroting is een raadpleging waar wij uw wensen en verwachtingen zullen bespreken. We gaan kijken naar de haalbaarheid van uw wensen en zullen u met advies begeleiden in uw keuze. We nemen uitgebreid de tijd om alles te bespreken. Tijdens de raadpleging voor een borstvergroting gaan we effectief kijken naar het gewenste volume. Dit gebeurt door middel van uitwendige pasprothesen die in een bh en onder een strak T-shirt worden geplaatst om zo een beeld te krijgen van het resultaat. Dit is cruciaal omdat het volume proportioneel moet passen bij uw lichaam en er natuurlijk moet uitzien. Foto's zullen eveneens genomen worden. Deze foto's zullen verwerkt worden in een 3D visualisatie waarbij men verschillende volumes kan uitproberen. Dit 3D systeem laat toe bij benadering een beeld te vormen van het resultaat. Het volledige verslag van deze 3D analyse zal u via mail bezorgd worden zodat u dit rustig kunt nakijken. Het systeem dat wij gebruiken is het Crisalix systeem (www.crisalix.com).

Kiezen voor een borstvergroting

Een borstvergroting is één van meest frequent uitgevoerde ingrepen binnen de plastische chirurgie. Er bestaan talloze redenen waarom gekozen wordt voor een borstvergroting maar één van de belangrijkste redenen is het verbeteren van uw zelfbeeld en vertrouwen. De borst staat immers symbool voor vrouwelijkheid. Een borstvergroting kan uitgevoerd worden door het plaatsen van borstprothesen, door middel van lipofilling of door een combinatie van beiden (de hybride techniek).

Een borstvergroting wordt eveneens uitgevoerd omwille van:

 • wens naar voller borstvolume
 • herstel van borstasymmetrie
 • herstel van tubereuze borst
 • na zwangerschap
 • vervangen van oude borstprothesen
 • verbeteren van zelfbeeld en zelfvertrouwen


De borstvergroting procedure

Wij gebruiken het borstimplantaat (of prothese) van Motiva voor een borstvergroting met borstprothese. Wij gebruiken ergonomische prothesen (Motiva Ergonomix). Voordeel van ergonomische prothesen is dat het onderscheid tussen druppelvormige (of anatomische) en ronde prothesen wegvalt. Deze prothese heeft het unieke voordeel dat het de vorm aanneemt van een natuurlijke borst. Bij een liggende houding is dit een ronde vorm en staand is dit een druppelvorm.

Dankzij de Motiva prothesen kunnen we gebruik maken van de MinimalScar techniek. Via een insnede van amper 3 cm kunnen de prothesen geplaatst worden dankzij hun unieke design. Een incisie in de borstplooi onderaan geniet onze voorkeur. Dit litteken geneest prima en wordt praktisch onzichtbaar. Voordeel is dat de melkgangen en bezenuwing van de borstklier niet beschadigd raken en men een goed zicht krijgt binnenin de borst.

De ingreep vindt plaats onder algemene verdoving. Borstprothesen worden bij voorkeur geplaatst voor de borstspier (prepectoraal). Dit resulteert in een zeer natuurlijke borstvergroting en vermijdt het ongemak van prothesen achter de spier (retropectoraal). Indien er te weinig borstkliervolume aanwezig is zal toch moeten gekozen worden een positie van de borstprothese achter de spier om voldoende bedekking te bekomen van de prothese (dual plane borstvergroting).

Bij een positie voor de borstspier worden geen drains geplaatst. Indien de prothese achter de borstspier wordt geplaatst worden wel drains geplaatst.

De insnede wordt gesloten met een resorbeerbare hechting; er moeten dus geen hechtingen verwijderd worden.

Herstel na een borstvergroting

Na een borstvergroting kunnen de borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Het ongemak kan enkele dagen aanhouden. Bij een hybride borstvergroting of een borstvergroting met eigen vetweefsel kan men de eerste dagen na de ingreep pijn en ongemak ondervinden van de liposuctie. Om uw herstel te bevorderen raden we het volgende aan:

 • Draag de eerste drie weken na de ingreep dag en nacht een sportbeha zonder beugels. De beha kunt u online bestellen voor de ingreep.
 • Vermijd de eerste zes weken na de ingreep elke vorm van intensieve lichaamsbeweging (sport of tillen van zware lasten).
 • Bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren blijven toegestaan.
 • Indien liposuctie plaatsvond, draag dan een lipopanthy voor uw comfort en gemak. De lipopanthy mag minstens drie weken dag en nacht gedragen worden.
 • Neem de eerste dagen na de ingreep preventief een pijnstiller (Dafalgan) om de pijn een beetje voor te zijn.

De tepels kunnen enkele maanden extra gevoelig zijn of minder gevoelig aanvoelen. Dit is normaal en verdwijnt de komende maanden. De littekens zullen in het begin wat rood en opgezet zijn maar ook dit geneest prima. Een litteken mag ingesmeerd worden met een littekencrème een maand na de ingreep. Ook raden we aan om uit de zon te blijven met de littekens.

Risico's en complicaties bij een borstvergroting

Een complicatie kan voorkomen net zoals bij iedere andere chirurgische ingreep. Infectie of nabloeding zijn de meest frequente en zijn algemene operatierisico’s die bij elke operatie kunnen optreden.

 • Nabloedingen
 • Infecties
 • Zwelling
 • Vertraagde wondgenezing
 • Gevoelsveranderingen
 • Allergische reacties
 • Asymmetrie

Wanneer een prothese geplaatst wordt voor een borstvergroting zal rond de prothese zich een kapsel vormen. Dit is bindweefsellaag en een natuurlijk afweerreactie van uw lichaam op de prothese. Een kapselcontractuur betekent dat dit kapsel verdikt over verloop van tijd en gaat samentrekken. Dit kan een pijnlijke borst veroorzaken alsook een misvorming van de borst. De borst zal ook hard aanvoelen. Het is moeilijk te voorspellen wie te maken krijgt met kapselcontractuur. Rokers zullen hier wel gevoeliger voor zijn. Een rookstop is dus absoluut aangewezen 6 weken voor de ingreep en tot 6 weken na de ingreep.

Meer informatie over mogelijke complicaties van borstprothesen vindt u hier.

De verschillende technieken voor een borstvergroting

Borstvergroting met een prothese

Een borstvergroting met een prothese is de klassieke techniek. Bij zeer weinig borstkliervolume zal de borstprothese achter de spier geplaatst worden (dual plane techniek). Dit om de prothese minder zicht- en voelbaar te maken. De laatste generatie borstprothesen zijn van zeer goede kwaliteit, uiterst betrouwbaar en duurzaam.

Borstvergroting met lipofilling

Een natuurlijke manier om de borst te vergroten is gebruik maken van uw eigen vetweefsel. Met liposuctie wordt onderhuids vetweefsel verwijderd. Nadien wordt dit vetweefsel ontdaan van alle onzuiverheden en ingespoten ter hoogte van de borst. Het vetweefsel wordt geplaatst in de onderhuid van de borst en niet in de borstklier. Een borstvergroting met lipofilling is een uitermate natuurlijke manier om het borstvolume te vergroten. Het is aangewezen om een beperkt volume toe te voegen en uiteraard moet voldoende vetweefsel voorhanden zijn om aan uw wensen te voldoen. De procedure kan indien gewenst ook herhaald worden.

Borstvergroting met een prothese én lipofilling (hybride techniek)

De hybride borstvergroting maakt gebruik van een prothese én lipofilling om een natuurlijke borstvergroting te bekomen. Deze techniek is een zeer mooie techniek om een groter volume te bekomen bij vrouwen die niet voor 100% in aanmerking komen voor lipofilling alleen. Voordeel is ook dat een kleinere prothese kan geplaatst worden omdat een deel van de volumevergroting bekomen wordt met het eigen vetweefsel. Men kan ook met lipofilling specifieke regio's van de borst behandelen zoals de decolleté of onderpool. Lees zeker meer over alle voordelen verbonden aan deze hybride techniek.

Prijzen voor borstvergroting

Wens je meer info over borstvergroting. Wil je de prijzen weten voor een borstvergroting in België? Contacteer ons...