Borstvergroting

Een borstvergroting is één van de meest voorkomende ingrepen binnen de plastische chirurgie. Doel is om het volume van de borsten te vergroten maar de ingreep kan ook dienen om een asymmetrie te corrigeren tussen beide borsten. Bij een borstvergroting wordt een prothese geplaatst onder de borstklier of onder de borstspier. De prothese zal de borst voller en groter doen lijken. Belangrijk bij een borstvergroting is een persoonlijke benadering van de patiënte gezien de opties sterk kunnen verschillen per patiënt (prothese, eigen vetweefsel of een combinatie van beiden).

Doel van een borstvergroting

Een borstvergroting gaat men uitvoeren omwille van ontevredenheid over het esthetische aspect van de borsten. De reden om een borstvergroting uit te voeren kan zijn:

 • te klein ontwikkeld volume van de borsten
 • volumeverlies van de borsten na zwangerschap of gewichtsverlies
 • corrigeren van doorhangende borsten
 • herstel van symmetrie tussen beide borsten
 • de borst esthetisch mooier maken

We hebben aandacht voor een mooie volumeverdeling met name: 55% van het volume zit onder de tepel en 45% bevindt zich boven de tepel. "The beauty of the breast is in the lower pool" wordt dikwijls geciteerd. Dit is correct: een mooi gevormde onderpool van de borst gaat de borst esthetisch aantrekkelijk maken samen met een mooi gevormde decolleté.

Techniek

We hebben de keuze tussen verscheidene technieken om het borstvolume te vergroten of om asymmetrie te herstellen tussen beide borsten.

De klassieke benadering is het plaatsen van een borstprothese. Deze wordt klassiek onder of voor de borstspier geplaatst. De positie onder de borstspier is geïndiceerd bij patiënten die weinig borstklierweefsel hebben. Op die manier wordt de prothese maximaal bedekt waardoor ze minder zicht- en voelbaar is. De bedenking daarbij is dat de onderpool van de prothese nooit volledig zal bedekt zijn door de borstspier omdat de borstspier schuin opwaarts verloopt. Dus enkel de bovenpool van de prothese is bedekt door de spier.

De nadelen van een positie achter de spier zijn:

 • pijnlijker dan voor de spier
 • nood aan een redon voor drainage van wondvocht na de ingreep
 • op lange termijn een verbreden van het decolleté
 • spieranimatie dewelke de prothese naar boven trekt bij aanspannen van de borstspier
 • het verschuiven over termijn van de prothese naar de buitenkant van de borst
 • het verschuiven van de prothese over termijn naar de bovenkant van de borst (een te groot volume aan de bovenpool wat esthetisch lelijk is)

We gaan zoveel mogelijk een prothese proberen te plaatsen voor de spier omdat dit de meest logische positie is om volume toe te voegen (de borstklier bevindt zich immers eveneens onderhuids of voor de spier). Uitdaging is uiteraard een goede bedekking bekomen om de prothese amper zicht- of voelbaar te maken. Bij voldoende borstklierweefsel is dit geen probleem. Bij te weinig borstkliervolume kan dit verholpen worden door extra vetweefsel te injecteren onderhuids om de bedekking van de prothese beter te maken. Deze techniek is de hybride borstvergroting. Een elegante manier om een natuurlijke borstvergroting te bekomen.

Borstvergroting met prothese

Klassieke borstvergroting met een silicone prothese.

»LEES MEER

Borstvergroting met lipofilling

Natuurlijke borstvergroting met eigen vetweefsel.


»LEES MEER

Hybride borstvergroting

Het combineren van een prothese en eigen vetweefsel.

»LEES MEER