Change language to ENGLISH

Een buikwandcorrectie of abdominoplastie verbetert de contouren van de buikregio. Het resultaat is een buikwand met een beter profiel en natuurlijke contouren.

Anesthesie

Een buikwandcorrectie vindt plaats onder algemene verdoving. De opname in het ziekenhuis is minstens één nacht. In sommige gevallen waarbij enkel een liposuctie uitgevoerd wordt kan overwogen worden dit in dagkliniek uit te voeren.

Incisie

De insnede van een buikwandcorrectie bevindt zich in de bikinilijn. Bij patiënten waarbij het huidoverschot doorloopt tot de flanken en de rug kan dit litteken eventueel verlengd worden.

Techniek

Overtollig buikweefsel is het resultaat van gewichtsschommelingen, zwangerschap, erfelijke factoren, veroudering of vroegere chirurgische ingrepen. Een buikwandcorrectie is geen alternatief voor sport of fysieke oefeningen.

Een stabiel gewicht is een noodzaak vooraleer de ingreep uit te voeren. Overtollig buikweefsel kan u hinderen bij het dragen van kledij maar kan ook leiden tot hygiënische problemen (huidirritatie in de huidplooien). Daarnaast speelt uiteraard ook het esthetische aspect een rol en wenst u een betere definitie en contour van de buikwand.

Het gaat hem niet zomaar om het verwijderen van overtollig huid- en vetweefsel. Het doel van de ingreep is om uw lichaamscontouren te verbeteren en een "sportievere" look te creëren. Een buikwandcorrectie wordt in de meerderheid der gevallen gecombineerd met een liposuctie van specifieke zones van de buikregio. Door liposuctie uit te voeren kan men een mooie interactie creëren van licht en schaduw ter hoogte van de buikwand. Deze specifieke techniek van liposuctie wordt "high definition liposculptuur" genoemd en levert mooie resultaten op. Heel belangrijk om mooie resultaten te bekomen is een goede kennis van de anatomie en een artistiek inzicht.

Afhankelijk van de uitgebreidheid kan een abdominoplastie zich beperken tot een beperkte wegname van weefsel (mini-abdominoplastie) of een grotere wegname van buikweefsel waarbij ook de huid rond de navel wordt losgemaakt (abdominoplastie met naveltranspositie). Tevens wordt voor de ingreep nagegaan of er sprake is van verzwakte buikspieren. Na een zwangerschap bv kunnen de buikspieren uit elkaar staan (diastase van de buikspieren). De chirurg kan deze terug naar elkaar toe hechten tijdens de ingreep. Op die manier zal ook de contour van de buikwand hersteld worden. Indien het overtollige weefsel zich uitstrekt tot de zijkanten (love handles) en naar de rug toe kan men een circulaire abdominoplastie uitvoeren (dit komt vaak voor bij post bariatrische patiënten).

Na de ingreep

Het herstel van de ingreep hangt natuurlijk af van de uitgebreidheid van de ingreep. Normaliter wordt een revalidatie periode van zes weken voorgeschreven na een buikwandcorrectie. Gedurende die periode wordt sport afgeraden maar lichte fysieke inspanningen mogen. Indien enkel een liposuctie wordt uitgevoerd zal men over het algemeen een revalidatie van twee weken voorzien. Belangrijk is ook uw levensstijl aan te passen want gewichtstoename zal uiteraard het resultaat deels teniet doen.

De littekens kunnen rood zien gedurende 6 maanden maar verzachten over verloop van tijd. Mogelijke complicaties bij een abdominoplastie zijn verder: infectie, wondloslating, nabloeding of vochtopstapeling. Complicaties zullen frequenter optreden bij risico patiënten zoals rokers, zwaarlijvige patiënten of diabetes patiënten.

"High definition liposculpture"

Met high definition liposculptuur wordt de buikregio extra behandeld om een stevig en sportief uitziend voorkomen van de buikwand te bekomen. De contouren worden sterker gedefinieerd met liposuctie van specifieke zones van de buikregio. Men krijgt een mooie speling van licht en schaduw op de buikwand. Op die manier wordt een sportief, verjongend resultaat bekomen.

voor en na foto's

Bekijk de voor en na foto's van een buikwandcorrectie